eur:
398.89
usd:
360.32
bux:
74128.78
2024. október 2. szerda Petra
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén az EU–Moldova Társulási Tanács ülése után Brüsszelben 2021. október 28-án.
Nyitókép: Stephanie Lecocq

Josep Borrell: az Izrael elleni iráni támadás a regionális biztonságot fenyegeti

Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli Irán Izrael elleni támadását, amely komoly fenyegetést jelent a regionális biztonságra - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán, arra reagálva, hogy előző nap Irán mintegy 180 rakétával támadta Izraelt.

Josep Borrell közleményében aláhúzta: az Európai Unió ismételten megerősíti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

A támadások, valamint az azokra adott válaszcsapások ellenőrizhetetlen regionális eszkaláció veszélyével fenyegetnek, az pedig senkinek sem érdeke - hívta fel a figyelmet.

"Az EU továbbra is teljes mértékben elkötelezett a feszültségek csökkentése mellett, valamint amellett, hogy hozzájáruljon az indulatok enyhítéséhez egy veszélyes regionális konfliktus elkerülése érdekében" - fogalmazott.

Az Európai Unió szoros kapcsolatban áll valamennyi szereplővel és a jövőben is így tesz, miközben minden felet a lehető legnagyobb önmérsékletre szólít fel - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Irán Izrael elleni támadása az iráni Forradalmi Gárda közleménye szerint megtorlás volt Iszmail Haníje Hamász-vezető, Haszan Naszrallah Hezbollah-főtitkár és egy iráni tábornok meggyilkolásáért.

Címlapról ajánljuk

A Hezbollah újabb rakétatámadásokat indított Izrael ellen

A Hezbollah libanoni síita milícia újabb rakétatámadásai érték Észak-Izraelt az izraeli hadsereg (IDF) libanoni szárazföldi hadműveletének második napján, szerdán is - közölte az IDF.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×