eur:
396.05
usd:
354.55
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Tino Chrupalla (b) és Alice Weidel, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnökei sajtóértekezletet tartanak a párt berlini székházában 2024. szeptember 23-án, két nappal a brandenburgi választások után. A voksoláson az AfD szoros versenyben, 29,2 százalékkal a második helyen végzett a német Szociáldemokrata Párt (SDP) mögött, amely a szavazatok 30,9 százalékát szerezte meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Prőhle Gergely: komoly alkupozícióba került az AfD Brandenburgban

Dietmar Woidke tartományi miniszterelnök személyes tekintélyének köszönhetik váratlan győzelmüket a brandenburgi választáson a német szociáldemokraták, de a 29 százalékkal a második helyen végző AfDt-t a súlya képessé teszi arra, hogy bizonyos kétharmados döntéseket megakadályozzon – mondta az InfoRádióban Prőhle Gergely korábbi berlini magyar nagykövet.

A kormánypárti szociáldemokraták arattak győzelmet a kelet-németországi Brandenburg tartományban a vasárnap megrendezett választásokon a közzétett előzetes végeredmény szerint. Dietmar Woidke, a tartományt 11 éve vezető, 62 éves szociáldemokrata miniszterelnök pártja a szavazatok 30,9 százalékát szerezte meg, a második helyen végzett Alternatíva Németországért 29,2 százalékkal.

Prőhle Gergely korábbi berlini magyar nagykövet szerint meglepetésnek tekinthető az eredmény, mert mindenki az AfD győzelmét várta, ugyanakkor bebizonyosodott, hogy ha tétje van egy választásnak, és egy személyiség kellő súllyal van jelen a kampányban, akkor ez komoly eredményekhez vezethet. A szakértő ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az AfD alig maradt le a győzelemről, és az erősödése beleillik az országos trendbe, ráadásul a másik két keletnémet tartományban is 30 százalékot meghaladó eredményt ért el.

"Ezt a szociáldemokrata győzelmet egyértelműen a személyiség erejének tekinthetjük, és annak köszönhető, hogy más pártok szavazói is beálltak a miniszterelnök mögé, hiszen Dietmar Woidke a győzelemtől tette függővé, hogy nem vonul-e vissza a politikától, vagyis növelte a tétet, és úgy tűnik, hogy ez bejött neki" – mondta Prőhle Gergely.

"Rossz hangulatot előidéző átmeneti veszteségnek" minősítette az AfD második helyezését, de hozzátette a pártnak a tartományi parlamentben elért súlya képessé teszi arra, hogy bizonyos kétharmados döntéseket megakadályozzon. Az AfD vezetői azt is hangsúlyozzák, hogy ezzel az eredménnyel leomlott az a bizonyos tűzfal, ami köztük és a magukat demokratikusnak nevező pártok között volt, mert például a tartományi alkotmánybíróságok tagjainak kinevezéséhez szükség van az AfD hozzájárulására, vagyis egy komoly alkupozícióba került.

A szakértő szerint valószínűtlen, hogy az országos választások 2025. szeptember 28-i időpontjáig előre hozott választás lenne, már csak azért is, mert a konstruktív bizalmatlansági indítvány rendszere nagy stabilitást ad a német szövetségi kormánykoalíciónak. Ezért úgy véli, hogy ez az egy év azzal fog eltelni, hogy a kormánypártok igyekeznek konszolidálni az egymás közötti viszonyt, és olyan lépéseket tenni, amivel megszerezhetik a választók bizalmát. Prőhle Gergely úgy véli, nagy helyezkedés indul majd meg, hogy a várhatóan a legtöbb szavazatot megszerző kereszténydemokraták kivel léphetnek koalícióra. Szerinte két forgatókönyv van, vagy a szociáldemokratákkal működnek majd együtt a klasszikus nagykoalícióban, vagy mint két jelentős tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Schleswig-Holsteinben, a Zöldek lehetnek tagjai a kormánykoalíciónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×