eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Oil Refinery Piping system in contrast with a blue sky
Nyitókép: Huyangshu/Getty Images

Ploiestiben terjeszkedne a Mol

A román kormány nem örül a magyar olajtársaság felbukkanásának.

Megvásárolná a Lukoil egyes eszközeit a Mol, írja az economx.hu az economedia.ro. cikkére hivatkozva. A gazdasági portál értesülései szerint a magyar olajipari vállalatot főleg a Lukoil ploiești-i kőolajfinomítója és a fekete-tengeri Trident gázmezőben lévő koncessziója érdekli.

A Mol Románia vezetősége nem erősítette meg, de nem is cáfolta az értesüléseket. A portál úgy tudja, hogy a bukaresti kormány informális úton közölte a Mollal, hogy „határozottan nem támogatja” a felvásárlási tervet. Korábban a Román Nemzeti Bank (BNR) megakadályozta, hogy az OTP megvásárolja a Banca Românescă nevű pénzintézetet.

Az utóbbi másfél évben több olyan információ látott napvilágot, hogy az orosz Lukoil kivonulna Romániából.

A fekete-tengeri Trident gázkészleteit 30 milliárd köbméteresre becsülik.

Ha a Lukoil eladná koncessziós jogait a mezőben, akkor arra elővásárlási joga van a Romgaznak, Románia legnagyobb földgázkitermelő vállalatának. Az orosz Lukoil végzett ugyan próbafúrásokat, de az eredmények alapján a termelést nem kezdték el. A Mol-nak Romániában 363 benzinkútból áll jelenleg a hálózata.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×