eur:
385.27
usd:
354.58
bux:
68197.33
2024. május 21. kedd Konstantin
A felújítási munkálatok miatt állványzattal körülvett, egykori koppenhágai Tőzsdepalota épületének maradványai 2024. április 19-én. A 1625-ben átadott, holland reneszánsz stílusú, tornyos épület külső falai, köztük a főhomlokzat az április 16-i tűzvész után két nappal leomlott.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Emil Helms

Nincs magyarázat a koppenhágai tűzre

A dán tűzoltóság befejezte a koppenhágai régi tőzsde épületében pusztító tűz oltási és mentési munkálatait – jelentette hétfőn a Ritzau dán hírügynökség.

A tűzoltáson dolgozó egység parancsnoka elmondta, hogy továbbra sem tudják, mi okozta a múlt kedden keletkezett tüzet. A rendőrségi vizsgálat hétfőn kezdődött el a helyszínen.

A 400 éves, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet fele kiégett, csupán a külső falak maradtak meg, de csütörtökön jórészt azok is összeomlottak. A környező utcákat kordonnal zárták le.

A régi tőzsde épülete jelenleg a Dán Kereskedelmi Kamarának ad otthont, de jelentős műkincsgyűjteményt is őriztek a falak között.

Brian Mikkelsen, a kamara vezetője elmondta, hogy a műtárgyak 99 százalékát sikerült kimenteni a tűzből. A legértékesebb darabok között szerepel P. S. Kroyer dán művész 1895-ben készült, Kilátás a koppenhágai tőzsdéről című monumentális festménye is, amely szintén megmenekült.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×