eur:
385.3
usd:
354.86
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Lángol a felújítás alatt álló régi Tőzsdepalota Koppenhágában 2024. április 16-án. A tűz keletkezésének oka egyelőre tisztázatlan.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritzau/Emil Helms

Leomlott az egykori koppenhágai tőzsde főhomlokzata

Hiába támasztották ki a 400 éves műemlék falait.

A leégett épületrésznek a tűzvész után is álló falait aládúcolták, sőt órákkal a leomlás előtt betontömbökkel teli konténerekkel erősítették meg abban a reményben, hogy megmenthetők a turistalátványosságnak is számító 400 éves műemlék falai. Péntekre tervezték a falak belső kitámasztását, amihez előbb el kellett távolítani a földön összegyűlt törmeléket.

Az 1625-ben elkészült, holland reneszánsz stílusú, tornyos épületet már korábban felállványozták, a felújítási munkálatokat a múlt századi hibás javítások korrigálása, illetve a homlokzat eredeti megjelenésének helyreállítása tette szükségessé.

A kedd reggel keletkezett tűz oka továbbra is ismeretlen. Az ikonikus épületből a tűzoltók és civilek együttes erőfeszítéssel mentettek ki több száz felbecsülhetetlen értékű műkincset.

Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter az X-en a párizsi Notre-Dame székesegyház 2019-es leégésének jelentőségéhez hasonlította a katasztrófát a "borzalmas lángokat" látva. A Slotsholmen sziget keleti csücskén, a Holmens-csatorna mentén fekvő épületnek főleg a parlamenthez közeli része szenvedett súlyos károkat.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×