eur:
389.83
usd:
356.64
bux:
72628.2
2024. július 18. csütörtök Frigyes
A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Sikeresek az oroszok a fronton

A kupjanszki, a donyecki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről a moszkvai védelmi tárca.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán öt ellenrohamot kísérelt meg sikertelenül és csaknem 900 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 310-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy vezetésipontot, egy drónirányítási központot, két üzemanyag- és hét lőszerraktárt, négy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es, egy német Panzerhaubitze 2000-es és egy lengyel Krab önjáró, valamint egy amerikai M777-es vontatott tarackot, továbbá HIMARS sorozatvetők három rakétáját és 130 drónt.

Az ukrán külügyminiszter előtte arról beszélt, hogy Emmanuel Macron francia elnök a nyugati csapatok Ukrajnába küldésének felvetésével kimondta a nyilvánvalót, és habár nyilatkozata vitát váltott ki, annak felismerésére sarkallja Európát, hogy többet kell tennie Ukrajna támogatásáért.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna támogatása nem jótékonyság, hanem az európai polgárok életének védelme, valamint olyan pénz megtakarítása, amelyet egyébként saját védelmükre kellene költeniük az európai országoknak.

Címlapról ajánljuk
Elrajtolt a Kékszalag - a 15 katamarán között dől el a verseny

Elrajtolt a Kékszalag - a 15 katamarán között dől el a verseny

Nem lesz rekord - szögezte le a rajtból az InfoRádióban Holzhauser András, a vitorlásszövetség főtitkára. Van bőven külföldi versenyző, és 48 órás élő közvetítés is segíti a viadal követését.

Fejérdy Gergely a francia kormányalakításról: nem tervezhet hosszú időre az új kabinet, bármikor megbukhat

Nincs semmilyen időkorlát arra, hogy meddig kell kinevezni az új francia miniszterelnököt, illetve mikor kell megalakulnia az új kormánynak – mondta az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. Fejérdy Gergely arról is beszélt, hogy Gabriel Attal ügyvivő kabinetjének jóval kevesebb jogosultságai, korlátozottabb lehetőségei vannak, a befektetők pedig egyre inkább elfordulnak a francia piactól, ami még nehezebb gazdasági helyzetet teremthet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
Szép csendben félelmetes hadsereg épült fel Kelet-Európában – A NATO egyik meghatározó erejévé nőtték ki magukat

Szép csendben félelmetes hadsereg épült fel Kelet-Európában – A NATO egyik meghatározó erejévé nőtték ki magukat

Donald Tusk lengyel miniszterelnök és pártja a június 9-i európai parlamenti választásokon első helyet szerezve megerősítette pozícióját mind a kormánykoalíción, mind Lengyelországon belül, miközben Tusk az EU ötödik legnépesebb országának stabil vezetőjeként Európa egyik erős emberévé vált. A kormányfő már a 2025-ös elnökválasztásra készül, hogy egy saját pártjából jelölt államfővel zökkenőmentesebb legyen a kormányzás. Részben ennek érdekében tartja folyamatosan nyomás alatt a legfőbb ellenfélnek tekintett Jog és Igazságosságot (PiS) és szövetségeseit, amelyek több politikusa ellen is elszámoltatás zajlik. Miközben GDP-arányosan Lengyelország már így is a legtöbbet költi a NATO-ban hadi kiadásokra, jövőre már a bruttó hazai termék 5 százalékát fordítanák erre a célra, és a lengyel hadsereg a NATO harmadik legnagyobb haderejévé vált.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×