eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke és Nicola Beer elnökhelyettes pártjuk berlini kongresszusán 2023. április 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az FDP kiléphet a német kormánykoalícióból: a főtitkára már a CDU-val flörtöl

A parlamenti bejutási küszöb alá csúszott a a liberális FDP támogatottsága Németországban, a pártelnök szerint a koalíció gyengesége húzza le őket, a főtitkár úgy véli, a CDU/CSU-val tudnának ütőképes "polgári koalíciót" alkotni.

Másfél évvel a parlamenti választások előtt nincs könnyű helyzetben a hárompárti német kormánykoalíció. Mindhárom pártja, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek pártja és a Szabad Demokrata Párt (FDP) rohamosan veszít támogatottságából. A fő vesztes a legkisebb koalíciós párt, az FDP, amely a mostani felmérések szerint be sem jutna a parlamentbe. Sajátos gyógyírt ajánlott a felemelkedésre a nagy hagyományokkal rendelkező párt főtitkára, aki politikai házasságot ajánlott az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetségnek.

Nemcsak a koalíciós partnereket, hanem a címzett konzervatívokat is meglepte Bijan-Djír Sarai nyilatkozata. A politikus ugyanis kijelentette, hogy

Németországon a jelenlegi súlyos gazdasági helyzetben csakis egy "polgári koalíció", azaz egy CDU/CSU–FDP kormány segítene.

A koalíciós partnerek pedig értetlenül fogadták a javaslatot, és a liberális pártot a koalíció iránti hűségre szólították fel. A szociáldemokrata párt főtitkára arra intette az FDP-t, hogy ne álmodozzon egy olyan távoli jövőről, amely szebbnek ígérkezik, mint amilyet a valóság sugall. Kevin Kühnert arra emlékeztetett, hogy 2021-ben a három párt közösen vállalta a felelősséget az országért.

A Zöldek Pártjának társelnöke, Ricarda Lang szerint semmi sem indokolja, hogy az FDP kilépjen a koalícióból. "2025-ig vállaltuk a kormányzást, és ez a vállalás mindhárom pártra vonatkozik" – jelentette ki.

Németország jelenleg kimagaslóan legnépszerűbb pártjának, a CDU-nak az elnöke, egyben kancellárjelöltje, Friedrich Merz – legalábbis egyelőre – elutasította az ajánlatot. Azt hangsúlyozta, hogy "az FDP-t változatlanul felelősség terheli a hivatalban lévő kormány tevékenységéért, ha ezen változtatni akarnak, akkor nemcsak interjúkat kell adniuk, hanem tettekkel kell bizonyítaniuk.

Merz szerint a liberálisoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a CDU/CSU az FDP-vel közösen "matematikai többséget" is szerezzen. "Akkor beszélhetnénk" – tette hozzá, Merz ugyanakkor megerősítette az általa korábban mondottakat, miszerint egyáltalán nem biztos az FDP jövő évi parlamenti bejutásában. A legutóbbi felmérések az FDP-nek előzetesen a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb alatti eredményt jósoltak.

Ha azt látjuk, hogy az FDP-t a Bundestagból való kiesés fenyegeti, akkor ennek megfelelően az FDP választóit is megszólítjuk majd

– fogalmazott a CDU elnöke, utalva a liberálisok támogatóinak megnyerésére. Merz szerint mindez az FDP majdani erejétől függ.

A liberális párt elnöke, Christian Lindner pénzügyminiszter egyelőre nem reagált a különös nyilatkozatháborúra. A napokban azonban úgy fogalmazott, hogy a koalíció gyengesége leginkább az FDP-t sújtja.

A párt néhány vezető politikusától ugyanakkor nem idegen a koalícióból történő kilépés, erről a múlt év végén a tagságot is megszavaztatták, akkor egy rendkívül szűk többség annak fenntartása mellett voksolt.

A szabad demokraták koalíciós kilépésre már volt példa az elmúlt évtizedekben. Az FDP 1982-ben felmondta az SPD-vel alkotott addigi koalíciót, és a CDU/CSU-val lépett kormányzati szövetségre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×