eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Szabaddemokrata Párt (FDP) elnöke és Nicola Beer elnökhelyettes pártjuk berlini kongresszusán 2023. április 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Az FDP kiléphet a német kormánykoalícióból: a főtitkára már a CDU-val flörtöl

A parlamenti bejutási küszöb alá csúszott a a liberális FDP támogatottsága Németországban, a pártelnök szerint a koalíció gyengesége húzza le őket, a főtitkár úgy véli, a CDU/CSU-val tudnának ütőképes "polgári koalíciót" alkotni.

Másfél évvel a parlamenti választások előtt nincs könnyű helyzetben a hárompárti német kormánykoalíció. Mindhárom pártja, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek pártja és a Szabad Demokrata Párt (FDP) rohamosan veszít támogatottságából. A fő vesztes a legkisebb koalíciós párt, az FDP, amely a mostani felmérések szerint be sem jutna a parlamentbe. Sajátos gyógyírt ajánlott a felemelkedésre a nagy hagyományokkal rendelkező párt főtitkára, aki politikai házasságot ajánlott az ellenzéki konzervatív CDU/CSU pártszövetségnek.

Nemcsak a koalíciós partnereket, hanem a címzett konzervatívokat is meglepte Bijan-Djír Sarai nyilatkozata. A politikus ugyanis kijelentette, hogy

Németországon a jelenlegi súlyos gazdasági helyzetben csakis egy "polgári koalíció", azaz egy CDU/CSU–FDP kormány segítene.

A koalíciós partnerek pedig értetlenül fogadták a javaslatot, és a liberális pártot a koalíció iránti hűségre szólították fel. A szociáldemokrata párt főtitkára arra intette az FDP-t, hogy ne álmodozzon egy olyan távoli jövőről, amely szebbnek ígérkezik, mint amilyet a valóság sugall. Kevin Kühnert arra emlékeztetett, hogy 2021-ben a három párt közösen vállalta a felelősséget az országért.

A Zöldek Pártjának társelnöke, Ricarda Lang szerint semmi sem indokolja, hogy az FDP kilépjen a koalícióból. "2025-ig vállaltuk a kormányzást, és ez a vállalás mindhárom pártra vonatkozik" – jelentette ki.

Németország jelenleg kimagaslóan legnépszerűbb pártjának, a CDU-nak az elnöke, egyben kancellárjelöltje, Friedrich Merz – legalábbis egyelőre – elutasította az ajánlatot. Azt hangsúlyozta, hogy "az FDP-t változatlanul felelősség terheli a hivatalban lévő kormány tevékenységéért, ha ezen változtatni akarnak, akkor nemcsak interjúkat kell adniuk, hanem tettekkel kell bizonyítaniuk.

Merz szerint a liberálisoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a CDU/CSU az FDP-vel közösen "matematikai többséget" is szerezzen. "Akkor beszélhetnénk" – tette hozzá, Merz ugyanakkor megerősítette az általa korábban mondottakat, miszerint egyáltalán nem biztos az FDP jövő évi parlamenti bejutásában. A legutóbbi felmérések az FDP-nek előzetesen a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb alatti eredményt jósoltak.

Ha azt látjuk, hogy az FDP-t a Bundestagból való kiesés fenyegeti, akkor ennek megfelelően az FDP választóit is megszólítjuk majd

– fogalmazott a CDU elnöke, utalva a liberálisok támogatóinak megnyerésére. Merz szerint mindez az FDP majdani erejétől függ.

A liberális párt elnöke, Christian Lindner pénzügyminiszter egyelőre nem reagált a különös nyilatkozatháborúra. A napokban azonban úgy fogalmazott, hogy a koalíció gyengesége leginkább az FDP-t sújtja.

A párt néhány vezető politikusától ugyanakkor nem idegen a koalícióból történő kilépés, erről a múlt év végén a tagságot is megszavaztatták, akkor egy rendkívül szűk többség annak fenntartása mellett voksolt.

A szabad demokraták koalíciós kilépésre már volt példa az elmúlt évtizedekben. Az FDP 1982-ben felmondta az SPD-vel alkotott addigi koalíciót, és a CDU/CSU-val lépett kormányzati szövetségre.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×