eur:
391.07
usd:
366.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: NÚSZ Zrt.

Fontos kérdést tisztázott a minisztérium az egynapos autópálya-matricával kapcsolatban

A rendeletmódosítás szerint nem a megváltástól számított 24 órára szól majd, hanem az adott napon 0 órától 24 óráig. A motorok és a személyautók esetében a tervezet alapján 5150 forintot kell fizetni az egynapos matricáért.

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) hivatalos honlapján az egynapos autópálya-matricák bevezetéséről szóló rendeletmódosítás tervezett szövege, amely meghatározza a matrica árát és az érvényességi időt. A matrica nem a megváltástól számított 24 órára szól, hanem az adott napon 0 órától 24 óráig – írja a totalcar.hu.

A tervezet szerint az egynapos matricáért az éves országos matrica árának kilenc százalékát kell fizetni.

A motorok és a maximum hétszemélyes személyautók (D1M-es és D1-es kategória) esetében az éves matrica 57 260 forintba kerül, amiből így az következik, hogy az egynapos matrica ára 5150 forint lesz. A 3,5 tonnánál könnyebb kisbuszok és kisteherautók (D2-es kategória) esetében az éves matricáért 81 280 forintot kell fizetni, így az egynapos matrica ára ezeknél a járműveknél 7310 forint lesz.

A napi jogosultság a vásárló által megjelölt napon 0 órától 24 óráig tart. A totalcar.hu példája alapján ez azt jelenti, hogy ha valaki április 15-én 13 óra 48 perckor vásárolja meg az egynapos matricát, akkor csak április 15-én a nap végéig lesz érvényes, nem pedig április 16-án 13 óra 47 perc 59 másodpercig.

A tervezet alapján a módosítás március 1-jén lép életbe, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy már márciustól elérhető lesz az egynapos matrica,

ugyanis a jogszabály-módosításban az szerepel, hogy a megállapított árat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ Zrt.) határozza meg.

A portál azt írja, a közzététel és a hatálybalépés között legalább harminc napnak kell eltelnie. Az egynapos ár még nem jelent meg a NÚSZ oldalán, így elképzelhető, hogy késésben vannak a tervezett március 1-jei megjelenéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×