eur:
387.36
usd:
357
bux:
66269.11
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Close tail view of a F-16 Fighting Falcon in a high G maneuver, with condensation streaks at the wing roots and afterburner on
Nyitókép: rancho_runner/Getty Images

Hamarosan belga F-16-osokkal harcolhatnak az ukránok

Belgium 2025-től tervez F-16-os vadászgépeket szállítani Ukrajnának - jelentette be Ludivine Dedonder belga szövetségi védelmi miniszter szerdán a Bel RTL rádiócsatornának adott nyilatkozatában.

Hozzátette: amiatt kell ezzel 2025-ig várni, hogy Belgium akkorra már rendelkezzen fejlettebb, F-35-ös gépekkel, amelyekre az ország védelméhez szüksége van.

A miniszter nem közölte, hogy Belgium hány repülőgépet kíván Ukrajnába szállítani.

Arról, hogy Belgium is megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy F-16-osokat adományozzon Ukrajnának, Alexander de Croo szövetségi miniszterelnök tett bejelentést szeptember közepén. A védelmi miniszter másnap ennek az ellenkezőjéről nyilatkozott, arra hivatkozva, hogy Belgium elsősorban saját lakosságának biztonságáért felelős, továbbá a balti államokéért, amelyek nem rendelkeznek vadászgépekkel, de NATO-tagállamok, és közvetlenül érzik az orosz fenyegetést. Hozzátette, hogy a belgiumi F-16-os vadászgépeket fokozatosan korszerűbb F-35-ösökre cserélik, azonban a régebbi gépekre és azok alkatrészeire is szüksége lesz a haderőnek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán részt vesz a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek tanácskozásán. Érkezésekor adott sajtónyilatkozatában elmondta, hogy Ukrajnának "egészen konkrét kérései" vannak hatékony légvédelmi rendszerek beszerzésére, pontosan meghatározott célok elérése érdekekében.

Címlapról ajánljuk
Julian Assange felesége: az én férjemet még meg lehet menteni

Tudósítónktól
Julian Assange felesége: az én férjemet még meg lehet menteni

„Navalnijt már nem lehet megmenteni, de az én férjemet még igen” – ezt mondta Julian Assange felesége. A WikiLeaks alapítója szerdán tett egy utolsó kísérletet, hogy megakadályozza kiadatását az Egyesült Államoknak, ahol 175 év börtönt is kaphat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×