eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A magyar nyelvű, magyar nemzeti színű Szabadka városjelző felirat megrongálva.
Nyitókép: Facebook/vmsz//images/site/articles/lead/2023/09/1693824443-qDSdETeJj_md.jpg

VMSZ: a szabadkai magyar felirat megrongálása súlyos üzenet

Mi nem félünk, nem megyünk sehova, itthon fogunk maradni – így reagált a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azzal összefüggésben, hogy ismeretlen tettesek megrongálták Szabadka magyar nyelvű, magyar nemzeti színű tábláját. Pásztor István szerint a vandál tettel a szerb elnöknek üzenhettek az elkövetők.

Nagyon nem valószínű, hogy ez valamilyen spontán akció lett volna – mondta az InfoRádióban Pásztor István a szabadkai magyar feliratok hétvégi megrongálásáról. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elmondta, a város bejáratánál két helyen is piros-fehér-zöld nemzeti színekkel írták ki, hogy Szabadka, de az installációkat barbár módon megrongálták.

"Ez egészen biztosan előre előkészített akció volt, mert a táblák olyan anyagból készültek, amiket csak úgy lehet megrongálni, ha ahhoz eszközöket visz magával az elkövető. Magyarságbarátság ide, Magyarország-barátság oda, a szerb társadalomban is vannak olyanok, akik ezt nehezen viselik. Ők kihasználnak minden egyes olyan alkalmat, ami lehetőséget teremt arra, hogy feszültséget hozzanak létre. Ezek az állami politikával, a közakarattal szembemenve olyan hangulatot akarnak teremteni, ami felkorbácsolja a kedélyeket" – hangsúlyozta a vajdasági magyar politikus.

A VMSZ vezetője szerint éppen ezért a hatóságoknak minél hamarabb meg kell találniuk és el kell ítélniük az elkövetőket.

"Egyértelmű az álláspont azzal kapcsolatban, hogy ez egy olyan vandál cselekedet, amelynek nincsen létjogosultsága és aminek elejébe kell menni. Bárki is az elkövető, meg kell, hogy kapja a méltó büntetését. Azt, ami a feszültséget gerjeszti, mindet ki kell gyökerestől tépni, még mielőtt kárt okoznának" – emelte ki a magyar politikus, aki közölte: úgy tudja, hogy a rendőrség már elkezdett nyomozni a rongálás ügyében.

Pásztor István egyúttal arról is beszélt, hogy, hogy a helyben és a környéken élő szerbek mind elítélték a felirat megrongálását. "Mindenki értetlenül áll a dolog fölött és mélységesen elítéli nemzeti hovatartozástól, kortól, nemtől és minden egyéb más különbségtől függetlenül. Ahol 23-24 nemzet él egy helyen és mindenki a sajátjának érzi a területet, ott elengedhetetlen, hogy villongások, egyedi incidensek legyenek. Azonban ez nem egyedi incidens volt. Ez egy sokkal súlyosabb üzenetet hordozó és szervezett akció volt" – tette hozzá a VMSZ elnöke, aki azt is elmondta, hogy szerinte a feliratok megrongálása feltehetően egy Aleksandar Vucic szerb miniszterelnöknek szánt politikai üzenet lehetett.

Ő döntött úgy, és ő adott utasítást a szabadkai polgármesternek, hogy a cirill betűs szerb nemzeti színeket magukon hordozó táblák mellé kerüljenek föl a magyar táblák is. "Ezért gondolom, hogy azok, akik ezeket a táblákat összetörték most, neki üzenték azt, hogy nem tudják ezt elfogadni, nem osztják az álláspontját" – mondta el az InfoRádióban a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×