eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
JDAM-ER siklóbomba. Forrás Twitter/Terror Alarm
Nyitókép: Forrás Twitter/Terror Alarm

A "magyar madarak" ismét lecsaptak az oroszokra

Az ukrán hadsereg egyik, magát magyaroknak nevező alakulata érdekes videót tett közzé.

Az X-en (korábban Twitter) számos ehhez hasonló videó jelenik meg nap mint nap, de ez most mégis különleges. Legalábbis nekünk magyaroknak az, mert a drónfelvételt az egyik "magyar" fedőnevű ukrán alakulat készítette.

Filmen az látható, amint az ukrán légierő egy orosz állást pusztít el, az Egyesült Államoktól kapott, JDAM-ER szárnyas bombával.

Amint arról már korábban az Infostart is beszámolt, ezek a GPS-vezérlésű légibombák különösen pusztító fegyverek, mert rendkívüli pontossággal képesek eltalálni a célpontjukat. Egy hagyományos, 230 kilogrammos "buta" bombára a leoldás után kinyíló szárnyakat és műholdas irányító rendszert szerelnek. A fegyver – a dobás magasságától függően – akár 80 kilométert is képes siklani.

Ez általában elegendő ahhoz, hogy az indító repülőgép az ellenséges légvédelem hatókörzetén kívül maradhasson, viszont hasonló hatótávolságot biztosít, mint az M142 HIMARS rakéták, de nagyobb robbanófejjel és olcsóbban.

JDAM-ER, megnövelt hatótávolságú, amerikai szárnyas bomba. Forrás: Wikipédia
JDAM-ER megnövelt hatótávolságú, amerikai szárnyas bomba. Forrás: Wikipédia

Bár az orosz légvédelem földközeli repülésre kényszeríti az ukrán harci gépeket, azok, az úgynevezett hajító bombázással mégis ki tudják használni a siklóbombák adta lehetőségeket. A támadó gép mélyrepülésben közelíti meg célt, majd nem messze attól gyors és meredek emelkedésbe kezd és közben oldja a bombát. Ez a tehetetlenség következtében még emelkedik egy darabig, majd amikor elfogy a lendület siklani kezd a cél felé. Az indító repülőgép viszont a leoldást követően azonnal kifordul és visszasüllyed a biztonságot jelentő földközeli magasságra.

Jurij Ignat, az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának szóvivője az ukrán TV-nek nemrég azt nyilatkozta, hogy a JDAM bombák rendkívül pontosak és szeretnének még több ilyet, de ha lehet akkor már a nagyobb, 900 kilogrammos változatból. Arról egyelőre nincsenek hiteles információk, hogy hány darab ilyen precíziós fegyvert kaphatott eddig az ukrán légierő. Egy amerikai illetékes csak annyit közölt: eleget ahhoz, hogy jó pár csapást mérjenek velük az oroszokra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×