eur:
379.05
usd:
348.65
bux:
58010.99
2023. december 4. hétfő Barbara, Borbála
Jevgenyij Prigozsin. Forrás: X / generalsvr_en
Nyitókép: Forrás: X / generalsvr_en

Fake news a köbön - újabb megdöbbentő részlet Prigozsin halálával kapcsolatban

Nem sokkal azután, hogy lezuhant az a repülőgép, amelyen állítólag Jevgenyij Prigozsin is utazott, igen figyelemre méltó, de inkább zavarbaejtő fotó jelent meg az interneten.

A cikk az orosz RT televízió internetes oldalán látott napvilágot – illetve mégsem. A Forbes magazin ugyanis azt állítja, hogy az írás sohasem létezett és a cikkről készült képernyő felvétel hamisítvány. Pedig igen érdekes dolgokat állítottak benne, például azt, hogy az Embraer Legacy 600-as üzleti gép katasztrófáját a pilóta szívproblémái okozhatták.

A gép kapitánya, az 51 éves Alekszej Levsin állítólag szívizom gyulladást kapott egy Covid-19 elleni vakcinától és ennek szövődményeként infarktus érhette repülés közben.

Tetszetős magyarázat lenne Jevgenyij Prigozsin talányos halálára, csak éppen nem igaz.

A Forbes magazin szerint a BBC egyik szemfüles munkatársa, Shayan Sardarizadeh volt az első, aki észrevette, hogy a Twitteren (újabban már X) megjelent képernyő fotó hamisítvány. Az RT soha nem tette közzé a cikket, és Sardarizadeh valószínűnek tartja, hogy a képet csak viccből készítették.

Az orosz RT televízió portálján megjelent cikk, amelyről kiderült, hogy hamisítvány. Forrás: X / Shayan Sardarizadeh
Az orosz RT televízió portálján megjelent cikk, amelyről kiderült, hogy hamisítvány. Forrás: X / Shayan Sardarizadeh

Ez azonban nem akadályozta meg a jólértesültségüket fitogtató, fotel-nyomozókat, hogy azonnal tovább küldjék az RT állítólagos cikkének képét és az jókora hírlapi kacsa futótűzként terjedt el az interneten.

Persze az sem kerülte el a világháló közönségének figyelmét, hogy a repülőgép napra pontosan két hónappal a Wagner-csoport hamvába holt zendülése után zuhant le. Miután Oroszországban a Putyin elnökkel szembefordulók rendre gyanús körülmények között lesznek öngyilkosok, vagy éri őket halálos baleset, számítani lehetett arra, hogy a fegyveres lázadást kirobbantó Jevgenyij Prigozsin napjai is meg vannak számlálva.

Az Associated Press (AP) hírügynökség legfrissebb jelentése szerint az amerikai hírszerzés azt valószínűsíti, hogy a repülőgép és utasainak vesztét robbanás okozhatta. A CNN-en hírtelevízió által megkérdezett szakértők viszont inkább arra gyanakodnak, hogy a gépet rakétatalálat érhette. Bár Washingtonban egyelőre senki sem állítja egyértelműen, hogy a katasztrófa hátterében Vlagyimir Putyin állt, az előzmények ismeretében ez több mint nyilvánvaló – írja a Forbes.

Mindenesetre, amíg az ügy részletei nem tisztázódnak, a Fehér Ház nem kíván nyilatkozni. Bár Joe Biden elnök a hír hallatán azért megjegyezte, hogy Oroszországban nem sok minden történhet Vlagyimir Putyin jóváhagyása nélkül.

Sokan még azt is kétségbe vonják, hogy valóban Jevgenyij Prigozsin utazott a szerencsétlenül járt gépen és nem mondjuk az egyik fizetett hasonmása. A zavaros történetből egyelőre csak az világos, hogy a pilóta szívpanaszairól szóló RT cikk otromba hamisítvány.

Címlapról ajánljuk

Nem kell nyelvtudás, diploma vagy jogosítvány – megkönnyítik a németországi munkavállalást

A német kormány a bevándorlási szabályok szakaszos módosításával próbál megoldást találni a rendkívüli munkaerőhiányra. A Migrációkutató Intézet junior kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy az EU-tagállamok között nagy a verseny a harmadik országból érkező képzett munkavállalókért, a németek pedig jelentős kedvezményekkel akarnak kitűnni a többiek közül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×