eur:
394.03
usd:
363.36
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin Kronstadtban. Forrás:Twitter:Zlatti71
Nyitókép: Forrás:Twitter:Zlatti71

Prigozsin és a Wagner szelleme kísért Szentpétervár felett

Vlagyimir Putyin egy sor jelképes gesztust tett a fehérorosz elnök látogatása kapcsán, amelyekkel mind a hamvába holt zsoldos lázadásra utalt.

Az Institute for the Study of War, amerikai elemző csoport vette észre azt a jó néhány jelképes elemet, amelyekkel az orosz elnök a Wagner csoport zendülésére utalt. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb az elnöki találkozó helyszíne volt. Míg korábban Vlagyimir Putyin minden magas rangú külföldi vendégét Moszkvában fogadta, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron találkozott. A hely kiválasztása nem lehetett véletlen, a Néva-parti város a Wagner székhelye és itt van Jevgenyij Prigozsin otthona is.

A következő jelképes helyszín Kronstadt szigete, amit a két elnök közösen keresett fel. A Szentpétervár előtti kis sziget erődje a bolsevik forradalom idején vált híressé, amikor az új rendszerrel elégedetlen matrózok fellázadtak. Az esemény igen nagy csapást jelentett a rendszerre, hiszen az itteni tengerészek a kommunizmus hívei voltak, és igen nagy szerepet játszottak az 1917-es bolsevik hatalomátvételben. A matrózok viszont csalódtak a Lenin ígéreteiben, az igazi szocializmust szerettek volna, a bolsevikokat pedig el akarták kergetni.

A hatalom új birtokosai azonban óriási katonai erőt vonultattak fel a zendülés leverésére. Ám az első rohamot követően a lázadók ellen vezényelt katonák közül még legalább ezren átálltak és csatlakoztak az erődöt védő háromezernyi matrózhoz. Végül a vörösök hatalmas túlereje és a felkelők ellen bevetett mérges gáz megtörte az ellenállást. A lázadók egy része Finnországba menekült, míg az elfogott matrózok közül többet is kivégeztek, míg másokat a sarkkörön túli fogolytáborokba zártak.

Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin Kronstadtban. Forrás: Twitter:WAlt Politics Europe
Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin Kronstadtban. Forrás: Twitter:WAlt Politics Europe

Nyilván Putyin és Lukasenka is éppen azért látogatta meg együtt az egykori matróz felkelés helyszínét, hogy jelezze: a hatalom elleni lázadást leverik és keményen megtorolják. Az ISW szerint az sem volt véletlen, hogy a kronstadti látogatásra kik kísérték el a két államfőt. Az egyikük Szentpétervár polgármestere, Alexander Beglov volt, aknek közismert a Jevgenyij Prigozsinnal szembeni utálata.

Az elnöki látogatás másik kísérője pedig Szergej Sojgu védelmi miniszter kisebbik lánya, Kszenia Sojgu volt. Apja az egyik legfőbb ellensége a Wagner csoport vezetőjének és hivatalosan maga a lázadás is azért robbant ki, mert Prigozsin a védelmi miniszter menesztését akarta kikényszeríteni.

Putyin elnök egyébként arra is szakított időt, hogy Kronstadtban kicsit beszélgessen és fényképezkedjen az őt éltető emberekkel.

Az ISW ezzel kapcsolatban megjegyzi: "Ezek a szimbolikus gesztusok azt jelzik, hogy Putyin aggódik vélt népszerűsége és a saját rendszere miatt, mert azt egyre inkább fenyegeti a hatalomért versengő különféle frakciók sokasága."

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×