eur:
388.26
usd:
361.8
bux:
69280.38
2024. május 9. csütörtök Gergely
Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin Kronstadtban. Forrás:Twitter:Zlatti71
Nyitókép: Forrás:Twitter:Zlatti71

Prigozsin és a Wagner szelleme kísért Szentpétervár felett

Vlagyimir Putyin egy sor jelképes gesztust tett a fehérorosz elnök látogatása kapcsán, amelyekkel mind a hamvába holt zsoldos lázadásra utalt.

Az Institute for the Study of War, amerikai elemző csoport vette észre azt a jó néhány jelképes elemet, amelyekkel az orosz elnök a Wagner csoport zendülésére utalt. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb az elnöki találkozó helyszíne volt. Míg korábban Vlagyimir Putyin minden magas rangú külföldi vendégét Moszkvában fogadta, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron találkozott. A hely kiválasztása nem lehetett véletlen, a Néva-parti város a Wagner székhelye és itt van Jevgenyij Prigozsin otthona is.

A következő jelképes helyszín Kronstadt szigete, amit a két elnök közösen keresett fel. A Szentpétervár előtti kis sziget erődje a bolsevik forradalom idején vált híressé, amikor az új rendszerrel elégedetlen matrózok fellázadtak. Az esemény igen nagy csapást jelentett a rendszerre, hiszen az itteni tengerészek a kommunizmus hívei voltak, és igen nagy szerepet játszottak az 1917-es bolsevik hatalomátvételben. A matrózok viszont csalódtak a Lenin ígéreteiben, az igazi szocializmust szerettek volna, a bolsevikokat pedig el akarták kergetni.

A hatalom új birtokosai azonban óriási katonai erőt vonultattak fel a zendülés leverésére. Ám az első rohamot követően a lázadók ellen vezényelt katonák közül még legalább ezren átálltak és csatlakoztak az erődöt védő háromezernyi matrózhoz. Végül a vörösök hatalmas túlereje és a felkelők ellen bevetett mérges gáz megtörte az ellenállást. A lázadók egy része Finnországba menekült, míg az elfogott matrózok közül többet is kivégeztek, míg másokat a sarkkörön túli fogolytáborokba zártak.

Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin Kronstadtban. Forrás: Twitter:WAlt Politics Europe
Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin Kronstadtban. Forrás: Twitter:WAlt Politics Europe

Nyilván Putyin és Lukasenka is éppen azért látogatta meg együtt az egykori matróz felkelés helyszínét, hogy jelezze: a hatalom elleni lázadást leverik és keményen megtorolják. Az ISW szerint az sem volt véletlen, hogy a kronstadti látogatásra kik kísérték el a két államfőt. Az egyikük Szentpétervár polgármestere, Alexander Beglov volt, aknek közismert a Jevgenyij Prigozsinnal szembeni utálata.

Az elnöki látogatás másik kísérője pedig Szergej Sojgu védelmi miniszter kisebbik lánya, Kszenia Sojgu volt. Apja az egyik legfőbb ellensége a Wagner csoport vezetőjének és hivatalosan maga a lázadás is azért robbant ki, mert Prigozsin a védelmi miniszter menesztését akarta kikényszeríteni.

Putyin elnök egyébként arra is szakított időt, hogy Kronstadtban kicsit beszélgessen és fényképezkedjen az őt éltető emberekkel.

Az ISW ezzel kapcsolatban megjegyzi: "Ezek a szimbolikus gesztusok azt jelzik, hogy Putyin aggódik vélt népszerűsége és a saját rendszere miatt, mert azt egyre inkább fenyegeti a hatalomért versengő különféle frakciók sokasága."

Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×