eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
M2 Bradley amerikai lövészpáncélosok Ukrajnában. Forrás:Twitter/Zlatti71
Nyitókép: Forrás:Twitter/Zlatti71

Nemrég jött rá a Pentagon, hogy tavaly amerikai fegyvereket loptak el Ukrajnában

Az amerikai védelmi minisztérium elismerte, szinte lehetetlen nyomon követni az Ukrajnába küldött fegyverek útját.

Bűnözők, fegyverkereskedők és önkéntes harcosok loptak el tavaly Ukrajnában nyugatról érkező, az országnak szánt fegyvereket – derül ki az amerikai védelmi minisztérium jelentéséből, amely a CNN birtokába került.

A tervekhez hozzájutott az ukrán hírszerző szolgálat, és végül visszaszerezte az eltulajdonított fegyvereket.

A jelentés azonban felhívja a figyelmet arra, hogy az amerikaiak milyen nehézségekkel néznek szembe az Ukrajnába kerülő amerikai felszerelések nyomon követése terén. A 2022. február–szeptember közötti időszakban a jelentés szerint a kijevi védelmi együttműködés hivatal nem tudta elvégezni az USA által Ukrajnának biztosított felszerelések ellenőrzését.

A jelentés október 6-i keltezésű: a hónap végén az Egyesült Államok újraindította az ukrán fegyverraktárak helyszíni ellenőrzését, hogy jobban nyomon követhesse, hová kerülnek a felszerelések. A minisztérium nyomkövető rendszereket is biztosított az ukránoknak, beleértve a szkennereket és szoftvereket – közölte a Pentagon korábbi politikai védelmi államtitkára, Colin Kahl februárban a törvényhozókkal.

Kezdetben ugyanakkor nehéz volt nyomon követni az Ukrajnába küldött több milliárd dollár értékű fegyver és felszerelés sorsát. A republikánusok bírálták is a Biden-kormányzatot azért, mert szerintük nem volt elszámoltatható az Ukrajnának szánt több milliárd dolláros segély. Joe Biden és kormánya ugyanakkor kész vállalni a fegyverek elvesztésének kockázatát, mivel úgy véli, ezek kulcsfontosságúak az oroszok elleni harcban.

Egy, az amerikai hírszerzés által tájékoztatott forrás szerint csak rövid ideig látják, hogy mi történik a fegyverekkel.

Amikor elkezdik a háborúban használni, az olyan, mintha egy fekete lyukba zuhannának.

Az amerikai erők Európában tartózkodó parancsnoksága kézzel írt nyugtákat kért az ukránoktól, amit igyekeztek megadni. Kiadási, veszteségi és kárjelentéseket is bekértek – a jelentés szerint a bűnszervezeteknek mégis sikerült ellopniuk néhány, az USA és szövetségesei által biztosított fegyvert és felszerelést.

2022 júniusának végén egy meg nem nevezett orosz tisztviselő által felügyelt szervezett bűnözői csoport hamisított dokumentumok felhasználásával csatlakozott egy önkéntes zászlóaljhoz, és fegyvereket, köztük egy gránátvetőt és egy géppuskát, valamint több mint ezer lőszert lopott el – áll a jelentésben.

Ugyanebben a hónapban az ukrán hírszerző szolgálatok meghiúsítottak egy fegyverkereskedői összeesküvést, amelynek célja a dél-ukrajnai frontvonalakról ellopott fegyverek és lőszerek eladása volt, valamint egy külön szervezkedést, amelyben segélymunkásoknak álcázott ukrán bűnözők 17 ezer dollár értékű golyóálló mellényt loptak – áll szintén a jelentésben.

2022 augusztusában az ukrán hírszerző szolgálatok fedezték fel, hogy egy önkéntes zászlóalj tagjai hatvan puskát és közel ezer lőszert loptak el, és egy raktárban tárolták, "feltehetően a feketepiacon való értékesítés céljából". A jelentés nem részletezi, hogy a fegyverek és felszerelések amerikaiak voltak-e.

A jelentés szerint egyes nagyobb tételeket, például rakétákat és helikoptereket könnyebb volt nyomon követni a hírszerzési mechanizmusok segítségével.

A kisebb tárgyakat, például az éjjellátó eszközöket azonban nehezebb.

A dokumentum nem tesz ajánlásokat, de megjegyzi: az amerikai védelmi minisztérium "tett néhány erőfeszítést annak érdekében, hogy a személyes megfigyelés nehézségét ellensúlyozza".

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×