eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Abrams tankok Lengyelországban
Nyitókép: gov.pl

Németországban amerikai tankok kezelésére fogják oktatni az ukrán harckocsizókat

A Pentagon megerősítette, hogy megérkeztek Németországba az Ukrajnának ígért M1 Abrams páncélosok, így rövidesen megkezdődik az ukrán katonák kiképzése.

Az Egyesült Államok 31 Abrams harckocsit szállított a németországi Grafenwoehrba - idézte a kyivindependent.com a Pentagon szóvivőjét. Patrick Ryder tábornok azt is közölte, hogy ezt követően hamarosan megindul az ukrán harckocsizók és karbantartók átképzése az amerikai tankokra.

Január végén Joe Biden amerikai elnök jelentette be, hogy M1 Abrams páncélosokat küld Ukrajnába. Előzőleg az amerikai törvényhozók arra kérték az elnököt, hogy adjon komoly nehézfegyverzetet az oroszokkal harcoló ukrán katonáknak. Az amerikaiak a tankok átadásával egyúttal nyomást akartak gyakorolni Németországra is, amely addig vonakodott Leopárd harckocsikat szállítani Ukrajnának.

Ám az eredeti tervekkel ellentétben a Pentagon nem az újabb, hanem csak a régebbi változatú M1-A1 Abrams tankokból szállított 31 darabot.

A The Kyiv Independent az AP hírügynökségre hivatkozva azt közölte, hogy körülbelül 250 ukrán katonát képeznek majd ki Németországban a harckocsik karbantartására és kezelésére.

Lloyd Austin védelmi miniszter pedig nemrég a szenátus védelmi albizottsága előtt arról beszélt, hogy

mire befejeződik az ukrán harckocsizók nagyjából 10 hetes kiképzése, addigra elkészülnek majd azok az újabb Abrams tankok is, amelyeket már kifejezetten Ukrajnának gyártanak.

A portál ugyancsak idézi az AP hírügynökségnek nyilatkozó egyik névtelenségbe burkolózó amerikai tisztviselőt is, aki azt mondta, hogy ezek a harckocsik már kimondottan az ukrán hadsereg igényei szerint épülnek, és várhatóan kora ősszel érkezhetnek a harctérre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×