eur:
395.7
usd:
372.07
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái őrt állnak a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot ábrázoló falfestmény  közelében az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A KFOR katonái három észak-koszovói településre vonultak ki, hogy megakadályozzák a helyzet romlását, miután a rendőrség és a helyi szerbek összecsaptak egymással. A szerbek tiltakozása 26-án kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni őket az önkormányzati épületekbe.
Nyitókép: MTI/AP/Bojan Slavkovic

Fellélegezhetett Koszovó egy kicsit, de újabb hullám is jöhet

Az érintett területeken a szerbek keddre is gyülekezést hirdettek. Egy polgármester elfoglalta a hivatalát, mások bejelentették, hogy ezt egyelőre nem teszik meg.

Nyugodtan telt az éjszaka Észak-Koszovóban, az egy nappal korábbi összeütközések helyszíneit azonban továbbra is a helyi rendőrség és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erői (KFOR) védik.

A KFOR kedden közölte, hogy a hétfői összecsapásokban harminc katonája - 19 magyar és 11 olasz - sérült meg. Angelo Michele Ristuccia, a KFOR főparancsnoka a közleményben arra kérte a szerb és a koszovói felet is, hogy vállaljon teljes felelősséget a történtekért, és akadályozza meg a helyzet további fokozódását, ne bújjon hamis "narratívák" mögé.

A szerbek tájékoztatása szerint 52 helyi szerb sérült meg, míg a koszovói rendőrség négy embert vett őrizetbe.

A vajma.hu portál azt írta, hogy az érintett, a többségében szerbek lakta észak-koszovói községekben valóban nyugodtan telt az éjszaka, viszont az ott élő szerbek keddre újabb tiltakozást jelentettek be.

A legtöbb ember továbbra is Leposavićban van az utcákon, ennek oka, hogy az új polgármester már több mint egy napja a polgármesteri hivatalban tartózkodik.

A N1 mitrovicai tudósítója szerint a városban ma a tegnapinál is többen fognak tiltakozni.

Zvečanban, ahol hétfőn összetűzésekre került sor, a helyzet nyugodt, kevesebben vannak az utcákon, noha már reggel 7 óra előtt gyülekeztek. Zubin Potokban a biztonsági erők őrzik az önkormányzat épületét.

Zvečan és Zubin Potok polgármesterei bejelentették, hogy ma nem jelennek meg a munkahelyükön.

A koszovói és a szerb tweetek mellett az albán miniszterelnök is üzent az éleződő konfliktus miatt. Edi Rama közölte, hogy Pristinának figyelmesen kell hallgatnia szövetségeseire, és

nem szabad arra az útra térnie, amelyen Koszovó csak károkat szenvedne.

„Ez nem felszólítás, hanem szükségesség”, írta Rama hétfő este a Twitteren, hozzátéve, hogy szerinte a KFOR-katonák sérüléseiért közvetlenül az „elvakult agresszorok” a felelősek. „Ez sajnos kárt okoz Koszovónak a pótolhatatlan szövetségesek és barátok szemében. Minél tovább tart ez a veszélyes és szükségtelen konfliktus, annál többet árt Koszovónak”.

Kiemelte, hogy az évről évre megismétlődő konfliktus Szerbia – amely a határon sorakoztatja fel csapatait, ahol az ereje a nullával ér fel – és Koszovó között – amely nem mutat hajlandóságot a párbeszéd véglegesítésére – „csak párbeszéddel és erős szövetségesekkel oldható meg”, írja a Tanjug.

Amerikai és uniós közbenjárást és nyomásgyakorlást vár az InfoRádióban nyilatkozó szakértő is - cikkünk alább olvasható.

(A nyitóképen: A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái őrt állnak a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt 2017-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot ábrázoló falfestmény közelében az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×