eur:
389.14
usd:
364.33
bux:
68069.95
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szavazógépen adja le voksát egy férfi a Dél-Karolina állambeli Charlestonban 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások napján. A voksoláson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.
Nyitókép: MTI/EPA/Richard Ellis

Csizmazia Gábor: a demokrata és a republikánus tábor is elbizonytalanodott

A friss felmérések szerint még a 40 százalékot sem éri el Joe Biden amerikai elnök népszerűsége, ettől azonban megnyerheti az elnökválasztást.

Rendkívül alacsony Joe Biden amerikai elnök népszerűsége – derül ki az elmúlt hetekben nyilvánosságra hozott felmérésekből. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy Donald Trump korábbi elnök győzelmi esélyei nőttek volna – mondta az InfoRádióban Csizmazia Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

Korábban is már lehetett sejteni, de az április 25-i bejelentés óta hivatalosan is ismert, hogy Joe Biden újraindul a 2024-es elnökválasztáson. Az ezt követő egy hétben (április 28. és május 3. között) készítettek egy – túl kicsi, ezer fős létszáma miatt reprezentatívnak nem nevezhető – telefonos felmérést, és ez mutatott viszonylag negatív képet az elnök teljesítményéről. Az adatok 36-38 százalékos támogatottságot jeleztek, ami valóban alacsony. Emellett a képhez hozzátartozik, hogy nem tértek ki minden kérdésre, ezért téves lenne messzemenő következtetéseket levonni a felmérésből.

"Valóban alapcsony ez a felmérés alapján Joe Biden népszerűsége, de egy sor más felmérés alapján egyébként még mindig jobb a támogatottsága, mint Donald Trump volt elnöknek hivatali idejének ugyanezen pontján" – mondta Csizmazia Gábor.

A magukat demokrata szavazóknak való megkérdezettek többsége a felmérés szerint azt szeretné, ha Joe Biden helyett más jelölt indulna a republikánus kihívóval szemben, ám ugyanezen demokrata szavazóknak a túlnyomó többsége – sőt a republikánus szavazók egy jelentős része is – kritikát fogalmazott meg Trump elnökkel szemben.

Csizmazia Gábor szerint amellett, hogy a demokraták körében tapasztalható ez az elbizonytalanodás, a Trump-kampány számára kifejezetten aggasztó lehet, hogy 2024-ben a republikánus körökben is látható egy ilyen, Donald Trump "etikai" alkalmasságával kapcsolatban.

"Ez azért fontos, mert összességében a demokrata körökben még mindig jobban »rühellik« Donald Trumpot, mint amennyire elégedetlenek Joe Bidennel. Ennek jelei már 2016-ban is megmutatkoztak: azt a választást nem feltétlenül Donald Trump nyerte meg, hanem Hillary Clinton veszítette el" – vélekedett a szakértő.

Egyelőre egyébként az sem biztos, hogy Donald Trump lesz az ellenfele a demokrata jelöltnek, hiszen bármikor bejelentheti indulási szándékát Ron DeSantis, Florida republikánus kormányzója. Ez pedig még átírhatja a választási esélyeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×