eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Manchester, 2017. május 23.Tűzszerészek bombákat hatástalanító robotja érkezik a Manchester Arena közelében 2017. május 23-án hajnalban, miután az este, Ariana Grande amerikai énekesnő koncertjének végén pokolgép robbant a manchesteri rendezvényközpont bejárati csarnokában. Tizenkilenc ember életét vesztette, mintegy ötven megsebesült. (MTI/EPA/Nigel Roddis)
Nyitókép: MTI/EPA/Nigel Roddis

Perbe foghatja az MI5-ot a manchesteri robbantás legfiatalabb áldozatánk apja

Andrew Roussos nyolc éves lánya is az Ariana Grande-koncerten terrortámadás következtében elhunytak közt volt.

Az MI5 főigazgatója, Ken McCallum nyilvános bocsánatkérést tette közzé azt követően, hogy a terrorcselekménnyel kapcsolatos jelentés, mely március elején vált nyilvánossá, megállapította, hogy az MI5 talán megelőzhette volna a 2017 májusában bekövetkezett robbantást.

A 22 halálos áldozat legfiatalabbika volt Saffie Roussos. Salman Abedi házi készítésű bombája százakat sebesített meg a halálos áldozatok mellett - írja a The Guardian.

Alapvető emberi jog megsértése lehet a vád

A lány édesapja ügyvédi tanácsot kér a hírszerző ügynökség beperelésével kapcsolatosan, és más áldozatok családja is fontolgatja, hogy pert indítson a Sunday Times értesülései szerint. Roussos

perének középpontjában az élethez való jog megsértése állhat

az őt képviselő Broudie Jackson Canter szerint.

"Alaposan megvizsgáljuk a teljes vizsgálati jelentést, és ügyfeleinkkel együtt gondosan mérlegeljük a következő lépéseket, beleértve a lehetséges polgári jogi igényeket is. Jogi okokból azonban egyelőre nem mondunk semmi többet" - fogalmazott Kim Harrison, a 11 gyászoló családot képviselő Slater and Gordon nyilvános vizsgálatokért felelős vezetője.

Ezért perel az édesapa

Andrew Roussos a Times Radioban nyilatkozott arról, miért tervez pert indítani: szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy tanuljon az MI5 az esetből.

"2017-ben a legmagasabb riadókészültségben voltunk, mindenkit figyelmeztettek egy támadás lehetőségére az országban, és az MI5 - akiknek ez az egyetlen feladatuk, jól finanszírozottak és jól felszereltek - 22 értékes információval is rendelkezett Salman Abediről.

Ha levonták volna a tanulságokat, nem engedték volna, hogy Abedi besétáljon abba az arénába.

Szóval igen, az MI5-öt terheli szerintem a legtöbb felelősség. Salman Abedinek nem lett volna szabad bejutnia az arénába azon az éjszakán. Túl sok lehetőséget szalasztottak el" - mondta.

A férfi szerint a bocsánatkérés túl késői: ő egy dolgot szeretne csak igazán: ha visszakaphatná lányát, ez azonban nem lehetséges.

Több esélye is lett volna az MI5-nak

A robbantással kapcsolatos vizsgálatot vezető John Saunders 207 oldalas jelentésében kiemelte, hogy ha a hírszerzési információknak azonnal utánajártak volna, akkor a 22 éves Abedit követhették volna ahhoz a Nissan Micrához, ahol a robbanóanyagot tárolta. Ezt később egy bérelt lakásba vitte a városközpontban, hogy összeszerelje.

Saunders hozzátette azt is, hogy Abedit a manchesteri repülőtéren is megállíthatták volna, amikor négy nappal a támadás előtt visszatért Líbiából.ű

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×