eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Összedőlt ház romjainál mentők a szíriai Szarmadában 2023. február 12-én, hat nappal a Dél-Törökországot és Észak-Szíriát sújtó 7,8-es erősségű földrengés után. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a 28 ezret, a sérülteké a 80 ezret.
Nyitókép: MTI/AP/Huszein Malla

Könnyítés a földrengés utáni szíriai segélyezésben

Bassár el-Aszad szíriai elnök két további határátkelőn keresztül engedélyezte a humanitárius segélyezést Törökország felől az ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati térségekbe három hónapig - közölte hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár.

A fejleményről diplomaták szerint Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkárhelyettese számolt be a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) zárt ajtók mögött tartott tanácskozásán. A világszervezet diplomatája hétfőn találkozott a szíriai vezetővel, egy héttel a török-szíriai határtérségben pusztító, a legfrissebb adatok szerint összesen több mint 37 ezer emberéletet kioltó földrengés nyomán. Szíriai oldalon eddig 3600 halálos áldozatról és sérültek ezreiről tudni.

Guterres közleményében üdvözölte, hogy Aszad elnök beleegyezését adta a Báb asz-Szalam és az ar-Rai határátkelők megnyitásába a humanitárius segélyek előtt. Hangsúlyozta: kritikus jelentőséggel bír az élelmiszerek, gyógyszerek és téli ruházat eljuttatása a földrengés károsultjaihoz. "Ezen határátkelőhelyek megnyitása párhuzamosan a humanitárius hozzáférés engedélyezésével, a vízumok kiadásának felgyorsításával és a szállítmányozási csomópontok közötti utazások megkönnyítésével felgyorsítja a segélyezést" - húzta alá Guterres.

Báb al-Hava átkelőt február 9-én nyitották újra. Eddig csak ezen a ponton keresztül érkezhettek segélyszállítmányok Szíria északnyugati régiójába Törökország felől. A térségben az egymással is szemben álló milíciák rivalizálása még mindig nehezíti a segélykonvojok útját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×