eur:
367.93
usd:
342.30
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Légi felvétel a pusztítás nyomairól a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án. A két nappal korábban bekövetkezett 7,8-as erősségű földrengésnek és az utórengéseknek a legfrissebb adatok szerint több mint 20 ezer halálos áldozata és 75 ezer sérültje volt Törökország délkeleti és Szíria északi részében.
Nyitókép: MTI/AP/DIA/Ahmet Akpolat

Rusvai Miklós: a földrengés után újabb pusztító csapás érkezhet

Az tiszta ivóvíz hiánya óriási kockázatot jelent a török-szír földrengés helyszínén, ezért most a segélycsapatoknak erre kell majd koncentrálniuk az erőiket, mert a kolera eleve jelen van a térségben – mondta a víruskutató.

A törökországi földrengés helyszínén egyelőre elsősorban a mentőcsapatok dolgoznak, de lassan kifutnak az időből, utána azonban újabb kihívások következnek. Ezek egyikére figyelmeztet Rusvai Miklós. A katasztrófa helyszínén most tízezrek élnek a szabad ég alatt, vagy jobb esetben sátrakban fagyoskodnak, sok helyen nincs áram, víz és fűtés sem, és közben a romok alatt a holttestek is lassan bomlásnak indulnak.

Ebben a helyzetben a szakember szerint a kolera jelenti a legfőbb közegészségügyi kockázatot. A szíriai menekülttáborokban már ősszel kolerajárvány tört ki, mert ott koncentrálódik a szíriai menekültek túlnyomó többsége. "Ráadásul ez politikailag kényes régió, hiszen a kurd régiókhoz tartozik Törökországnak ez a területe, ezért az infrastruktúra sem túl jó, és nagyon sokszor a török hatóságokat még az a vád is éri, hogy nem biztosítanak megfelelő minőségű és mennyiségű, tiszta ivóvizet" – mondta Rusvai Miklós.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a földrengés miatt az infrastruktúra sérült, még ahol van vezetékes ivóvíz, ott is eltörnek a vezetékek, és keveredik a szennyvíz az ivóvízzel – márpedig a kolera elsődleges terjedési forrása a szennyezett ivóvíz.

"A higiéniás viszonyok és amiatt, mert a kolera vírusa jelen van ezen a területen,

nagy valószínűséggel számolni kell azzal, hogy a kolerajárvány is felüti majd a fejét"

– jelentette ki a szakértő. Felidézte, hogy a haiti nagy földrengés szintén kolerával végződött, és nagyon sok vírusos haláleset történt ott is.

Rusvai Miklós szerint nagyon nehezen lehet megelőzni a járvány kialakulását, mert ehhez tiszta ivóvízre és megfelelő higiénés viszonyokra lenne szükség, de egyelőre a víz forralására sincs igazán mód áram híján. "Most a helyi és nemzetközi segélycsapatok elsődleges feladata a tiszta ivóvíz biztosítása a túlélőknek, illetve a higiéniás viszonyok minél magasabb szinten tartása a menekülttáborokban, illetve a szükségszálláshelyeken" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Az agglomerációból érkező autóforgalom miatt a II. kerületi önkormányzat a mellékutcák és lakóutcák tehermentesítése érdekében forgalmi korlátozásokat vezet be, és tervezik engedélyhez kötni a behajtást a Tamara, Rézsű és Határ utcákban. Őrsi Gergely polgármester szerint az utak és a szennyvízrendszer elhasználódása jelentős plusz költségeket jelent a kerületnek, ezért ha nem találnak megoldást az érintett agglomerációs települések vezetőivel, akkor benyújtják nekik a számlát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×