eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
MTI/EPA/EFE/André Borges
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/André Borges

Brazíliában már elnöki puccsvád is elhangzott

Puccskísérlettel vádolta meg Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök elődjét, Jair Bolsonarót. Az elnök szerint ugyanis Bolsonaro állt az ország kormányzati épületei ellen januárban végrehajtott támadás mögött.

Ahogy korábban az Infostarton írtuk, január 8-án Jair Bolsonaro több száz híve rohamozta meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épületét, áttörve a rendőrségi kordont.

"Teljes biztonsággal kijelenthetem: ez az állampolgár (Bolsonaro) puccsot készített elő" – jelentette ki Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a RedeTV! nevű brazil televíziós csatornának adott interjújában. Úgy véli, elődje nem hagyott fel ilyen irányú tevékenységével.

"Legyőztük Bolsonarót, de még nem győztük le a bolsonaróizmust"

– mondta a brazil elnök.

A tavalyi elnökválasztáson Jair Bolsonaro baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet. A volt elnök mindazonáltal nem ismerte el egyértelműen választási vereségét, és mandátuma lejártával Floridába távozott. Január végén a volt elnök turistavízumot is igényelt az országban.

Jair Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták.

Flavio Dino igazságügyi miniszter januárban azt ígérte, szervezett bűnözés, államcsíny és a demokratikus jogrendszer megdöntésére tett erőszakos kísérlet miatt bíróság elé állítják a zavargások szervezőit és finanszírozóit.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×