eur:
389.7
usd:
359.48
bux:
66136.48
2024. február 26. hétfő Géza
MTI/EPA/EFE/André Borges
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/André Borges

Brazíliában már elnöki puccsvád is elhangzott

Puccskísérlettel vádolta meg Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök elődjét, Jair Bolsonarót. Az elnök szerint ugyanis Bolsonaro állt az ország kormányzati épületei ellen januárban végrehajtott támadás mögött.

Ahogy korábban az Infostarton írtuk, január 8-án Jair Bolsonaro több száz híve rohamozta meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki palota és a legfelsőbb bíróság épületét, áttörve a rendőrségi kordont.

"Teljes biztonsággal kijelenthetem: ez az állampolgár (Bolsonaro) puccsot készített elő" – jelentette ki Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök a RedeTV! nevű brazil televíziós csatornának adott interjújában. Úgy véli, elődje nem hagyott fel ilyen irányú tevékenységével.

"Legyőztük Bolsonarót, de még nem győztük le a bolsonaróizmust"

– mondta a brazil elnök.

A tavalyi elnökválasztáson Jair Bolsonaro baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet. A volt elnök mindazonáltal nem ismerte el egyértelműen választási vereségét, és mandátuma lejártával Floridába távozott. Január végén a volt elnök turistavízumot is igényelt az országban.

Jair Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták.

Flavio Dino igazságügyi miniszter januárban azt ígérte, szervezett bűnözés, államcsíny és a demokratikus jogrendszer megdöntésére tett erőszakos kísérlet miatt bíróság elé állítják a zavargások szervezőit és finanszírozóit.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 26. 15:19
×
×
×
×