eur:
393.29
usd:
367
bux:
66545.79
2024. április 25. csütörtök Márk
Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök sajtóértekezletet tart az elnök- és parlamenti választások első fordulójának estéjén Brazíliavárosban 2022. október 2-án. A baloldali Lula da Silva volt brazil elnöka voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Joédson Alves

Megnémult a volt brazil elnök a rendőrségen

Nem tett vallomást Jair Bolsonaro a legutóbbi elnökválasztást követő feltételezett puccskísérlet miatt indított nyomozásban.

A volt elnök nemcsak alkotmányos jogával élve hallgat, hanem „ez arra a tényre alapozott stratégia, hogy a védelem nem fért hozzá minden olyan dokumentumhoz, nyomhoz, bizonyítékhoz, amelyek alapján az elnököt bizonyos bűncselekmények elkövetésével vádolják" - közölte Bolsonaro ügyvédje, Paulo Bueno.

A volt elnököt csütörtökön rendelték be a szövetségi rendőrség brasíliai központjába. A rendőrség két hete nagyszabású akciót tartott több brazíliai államban, számos házkutatást tartottak és több ember őrizetbe vettek, illetve többek útlevelét elkobozta.

A hatóságok szerint a nyomozás egy bűnszervezet ellen irányul, amely puccskísérletet akart végrehajtani és megpróbálta megszüntetni a demokratikus jogállamiságot. Több olyan ember ellen is eljárás indult, akik magas pozíciót töltöttek be Bolsonaro elnöksége idején.

A latin-amerikai országban 2023-ban, egy héttel az új elnök, Luiz Inácio Lula da Silva beiktatása után Bolsonaro több ezer szimpatizánsa megostromolta a kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság fővárosi épületeit. Ez volt a legsúlyosabb támadás az ország demokratikus intézményei ellen 1985, a katonai diktatúra vége óta.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×