eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Twitter/Jakelyne Loiola

A rendőrkordont áttörve elfoglalták a kongresszus épületét a volt elnök hívei Brazíliában - videók

Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök híveinek százai rohamozták meg Brazíliavárosban a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét vasárnap áttörve a rendőrségi kordont.

A televízióban mutatott felvételek szerint a tavaly októberi választások eredményével elégedetlen aktivisták behatoltak az előtérbe és feljutottak a brazil törvényhozás tetejére, jelentős anyagi károkat okozva az épületben, bezúzva az ablakok üvegeit.

A rendőrség könnygázzal oszlatott. A garázdálkodó tömeg létszámát háromezer főre becsülik a hatóságok.

"Elítélem ezeket az antidemokratikus cselekményeket, amelyeket a törvény szigorával kell megtorolni" - hangsúlyozta Rodrigo Pacheco, a szenátus elnöke Twitter-üzenetében.

A kongresszust követően az aktivisták a legfelsőbb bíróság épületét is megrohamozták. A G1 hírportál tudomása szerint itt is bezúzták az ablakokat, illetve behatoltak az előcsarnokba. A helyi sajtóban megjelent felvételeken később a Planalto-palota kormányzati székhely folyosóin, és irodáiban lehetett látni a tüntetőket.

A kormányzati épületekbe behatolók között sokan sárga színű ruhába voltak öltözve brazil zászlókat lengettek.

A tavalyi elnökválasztáson Bolsonaro baloldali ellenlábasa, Luiz Inácio Lula da Silva aratott győzelmet. A volt elnök mindazonáltal egyértelműen nem ismerte el választási vereségét és mandátuma lejártával Floridába távozott.

Bolsonaro híveinek egy része elutasította Lula győzelmének elismerését, azzal a nem bizonyított váddal, hogy az októberi elnökválasztást elcsalták. Brazíliavárosban tüntetések voltak, és december végén egy meghiúsított pokolgépes merényletről is érkeztek hírek.

A latin-amerikai ország új elnökét, Lulát január elsejével iktatták be hivatalába. Lula jelenleg hivatalos látogatáson van Sao Paulo államban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek Madrid utcáin a katalán szeparatisták amnesztiája ellen

Több tízezren tüntettek vasárnap Madrid utcáin, tiltakozva a katalán tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson. Alberto Núnez-Feijóo pártelnök a demonstráció során alkotmányellenesnek nevezte, hogy a korábban elítélt katalán szeparatisták amnesztiát kaphassanak, miután véleménye szerint a szavazók a júliusi parlamenti választásokon "nem az alkotmányos rend megváltoztatására voksoltak".

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×