eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök egy Sao Goncalói-i kampányrendezvényen 2022. október 18-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva volt brazil elnök a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda

Jair Bolsonaro beismert néhány hibát

Elismerte, hogy elkövetett "néhány hibát" hivatali ideje alatt Jair Bolsonaro volt brazil elnök, aki erről egy hétfőn nyilvánosságra került videón beszélt támogatói előtt az Egyesült Államokban.

"Négy év alatt minden nap hétfőnek tűnt. Voltak hibák? Igen, voltak, ez logikus. Elkövettünk néhány hibát" - mondta a Metrópoles hírportálon megjelent felvételen a politikus.

A korábbi jobboldali államfő december 30-án távozott Brazíliából, két nappal azelőtt, hogy utóda, a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva hivatalba lépett.

A hírportál videóján támogatói azt tanácsolják neki, hogy ne térjen vissza Brazíliába, ahol a legfelsőbb bíróság nemrég kilátásba helyezte, vizsgálni fogja szerepét az ország fővárosában január 8-án kirobbant zavargásokban.

A rendbontást megelőzően Bolsonaro egy videófelvételen megkérdőjelezte az októberi elnökválasztás legitimitását. Azt állította, hogy Lulát nem választották meg, hanem a legfelsőbb bíróság és a brazil választási hatóság juttatta hatalomra. Az ügyészek szerint ezzel az állítással az erőszakos tiltakozások egyik "ideológusa és felbujtója" lehetett a volt elnök.

A zavargások során a volt államfő hívei megrohanták az elnöki hivatalt, a törvényhozás és a legfelsőbb bíróság székházát.

"Sajnálom, ami történt" - mondta most Bolsonaro, aki "hihetetlennek" nevezte a történteket.

A zavargások során értékes műalkotások és bútorok semmisültek meg. Mintegy ezerkétszáz embert őrizetbe vettek. A január elseje óta hivatalban lévő Lula-kormány a történteket terrorcselekménynek minősítette.

Bolsonaro elítélte az "ámokfutást", és tagadta, hogy köze lenne a támadásokhoz.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×