eur:
394.08
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök (k) felméri a károkat, miután Jair Bolsonaro korábbi brazil államfő támogatói megrohamozták és elfoglalták a brazíliavárosi elnöki hivatalt, a Planalto-palotát 2023. január 8-án. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással győzött a 2022. októberi elnökválasztáson.
Nyitókép: MTI/AP/Eraldo Peres

Zavargások után: folytatta munkáját a brazil elnök

Luis Ignácio Lula de Silva a reggeli órákban a szenátus, a képviselőház és a legfelsőbb bíróság elnökével találkozott az elnöki palotában.

Folytatta a munkát a Planalto-palotában Luis Ignácio Lula de Silva brazil elnök hétfőn, egy nappal azután, hogy az előző államfő, Jair Bolsonaro hívei megostromolták a három legfontosabb brazíliavárosi középületet.

Lula hétfőn helyi idő szerint a reggeli órákban a szenátus, a képviselőház és a legfelsőbb bíróság elnökével találkozott az elnöki palotában.

A vezetők a baloldali elnök Twitter-oldalán rövid közös nyilatkozatot adtak ki "a demokrácia védelmében".

"A köztársaság három hatalmi ága, a demokrácia, valamint az 1988. évi alkotmány védelmezői elutasítják a Brazíliavárosban vasárnap elkövetett terrorcselekményeket, a bűnöző és puccsista vandál pusztítást" - fogalmaztak a nyilatkozatban.

"A társadalomnak meg kell őriznie a józanságát, a békét és a demokráciát"

- tették hozzá.

Jair Bolsonaro korábbi jobboldali brazil elnök több száz híve vasárnap egyszerre rohamozta meg az elnöki palotát, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság székházát. A szemmel láthatóan felkészületlen rendvédelmi erőknek közel négy órára volt szükségük, hogy visszaszorítsák és eltávolítsák a rendbontókat.

Hétfőn Bolsonaro 1200 hívét vették őrizetbe, akik a főváros szívében sátoroztak, és az ideiglenes tábort felszámolták. A több mint két hónapja Brazíliavárosban táborozó tüntetők katonai beavatkozást követeltek a megválasztott elnök hatalomra kerülésének megakadályozása érdekében. Ebből a sátortáborból indult el vasárnap is számos tüntető. Vasárnap 350 embert állítottak elő rendbontásért.

Hasonló tábor felszámolása van folyamatban Rio de Janeiróban is - jelentett az AFP francia hírügynökség tudósítója a helyszínről.

Alexandre de Moraes, a brazil legfelsőbb bíróság bírája vasárnap este 90 napra felfüggesztette Brazíliaváros körzet kormányzóját, a volt elnök szövetségesének tekintett Ibaneis Rochát. A kormányzó korábban bocsánatot kért a történtekért és menesztette biztonsági főnökét, Andreson Torrest, a volt elnök egykori igazságügyi miniszterét.

Jair Bolsonaro január 1-je óta az egyesült államokbeli Floridában tartózkodik, ahová Lula elnök beiktatása előtt két nappal utazott. Twitter-üzeneteiben Bolsonaro elítélte "a középületek fosztogatását és lerohanását", de tagadott minden felelősséget, elutasítva "a bizonyíték nélküli vádakat".

A zavargók komoly károkat okoztak az Oscar Niemeyer világhírű XX. századi brazil építész által tervezett, és a modern kori építészet ékköveinek számító három középületben.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) felajánlotta a segítségét a Brazília három politikai hatalmi intézményének otthont adó brazíliavárosi középület helyreállításához - jelentette be Margareth Menezes brazil kulturális miniszter.

A tárcavezető a közösségi médiában jelentette be, hogy telefonhívást kapott Marlova Nietótól, az UNESCO brazíliai képviselőjétől, aki felajánlotta az UNESCO segítségét a középületek helyreállításához.

(Nyitóképünkön Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök felméri a károkat, miután Jair Bolsonaro korábbi brazil államfő támogatói megrohamozták és elfoglalták a brazíliavárosi elnöki hivatalt, a Planalto-palotát 2023. január 8-án. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással győzött a 2022. októberi elnökválasztáson.)

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×