eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Tálib fegyveres az afgán központi bank zárolt valuta-tartalékainak feloldását és a nemzetközi segélyek újraindítását követelő tüntetők mellett az amerikai nagykövetségnél Kabulban 2021. december 21-én. A radikális iszlamista tálibok augusztus 15-i hatalomátvételét követően az Egyesült Államok befagyasztotta a hozzávetőleg kilencmilliárd dollárra tehető vagyont, aminek következtében drasztikus devizahiány jelentkezett, s elszabadult az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok ára a dél-ázsiai országban. Az afgán költségvetés háromnegyedét finanszírozó nemzetközi segélyek leálltak. Ebből fakadóan a világ egyik legszegényebb országának számító Afganisztán gazdasága összeomlott.
Nyitókép: MTI/EPA

Tömeggyilkos tálibot fogtak el a szerb-magyar határ közelében

A férfi egy szélsőséges társával együtt, Magyarországon keresztül akart Európába szivárogni.

A szerb kommandósok által elfogott sorozatgyilkosnak korábban a mindennapjaivá vált az ölés - írja a blikk.hu. Amerikai és francia katonákat mészárolt le, míg a társa, egy nyugalmazott tábornok, akit éppen a szélsőséges nézetei miatt bocsátott el az afgán hadsereg.

A veszélyes afgánokat szerb-magyar határnál lévő kerítés állította meg. A portál szerint a radanovaci erdőben és a közeli, romos tanyákon bujkálókat, ott csaptak le rájuk a kommandósok.

A szerb védelmi miniszter, Milos Vucsevics azt közölte, hogy

a két férfi elfogása veszélyes volt, mert automata fegyvereik voltak.

Amikor azonosították őket, kiderült, hogy a francia hatóságok nemzetközi elfogatóparancsa alapján terrorizmus gyanúja miatt körözés alatt állnak.

Egyikük, Mer Hamza, az afgán hadsereg nyugalmazott tábornoka, a társa pedig Abdul Bashir, aki mesterlövészként szolgált. A Kapitány becenevű férfiről az afgán hadsereg és a sajtó azt állította, hogy meghalt. A két elfogott férfi a kiadatását már kérte is Franciaország.

.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×