eur:
390.91
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Az orosz-ukrán háború elől menekülők várakoznak az ungvári vasútállomás előtt 2022. március 9-én. A pályaudvarra érkező menekülteket buszokkal szállítják tovább a kárpátaljai városhoz közeli szlovák és magyar határátkelőhelyekre.
Nyitókép: Nemes János

Újabb menekülthullám érkezhet Kárpátaljára

A legfrissebb adatok szerint még mindig több, mint 400 ezer menekült tartózkodik Kárpátalján, és a fűtési szezon közeledtével még többen érkezhetnek a megyébe.

Csupán egy hét alatt már 20 ezren érkeztek a térségbe, tájékoztatott a megyei vezetés. Tavasszal félmillióan találtak menedékre a nyugat-ukrajnai régióban. Az ideiglenesen áttelepültek egy részét közintézményekben szállásoltál el. Ám sokan, köztük kárpátaljai magyarok is, saját otthonukba fogadták be a nehéz helyzetbe került ukránokat.

Az ukrán kormány már a múlt hónapban bejelentette: újabb menekülthullámra számítanak, ami a fűtési szezon megkezdése előtt fog tetőzni. Kárpátaljára is fokozatosan megérkeznek a belső menekültek újabb csoportjai, és ez már a lakásbérleti díjakon is érződik. Az ingatlanügynökök szerint tíz potenciális albérlőre csupán egy ajánlat jut Ungváron.

Kárpátalja megyeszékhelyén jelenleg mintegy 25 ezer belső menekült él, közölte az Ungvári Városi Tanács illetékes főosztálya. Az ideiglenesen áttelepültek közül 1612 fő él ungvári közintézményekben. Az egész megyében viszont összesen még 9670 belső menekült tartózkodik iskolákban, óvodákban, sporttermekben, ami most, a tanév kezdete előtt, jelentős problémát okoz. A legtöbb helyről megpróbálják átvinni őket egy másik intézménybe, hogy zavartalanul megkezdődhessen a jelenléti oktatás.

A Beregszászi járáshoz tartozó, többségében magyarlakta Tiszapéterfalvai kistérség áprilisban mintegy ezer ideiglenesen áttelepültnek nyújtott menedéket. Augusztusban már csak 418 menekült tartózkodott a térségben, közülük is csak 36-an voltak közintézményekben.

A környéken sok magyar család fogadott be belső-ukrajnai menekülteket. Az egyikük, Mezei Enikő az InfoRádiónak mesélt az együttélésről. A tiszapéterfalvai nő elmondása szerint a férfiak el szerették volna kerülni a nyilvántartásba vételt, ezért csak a három nő keresett menedéket náluk az első lembergi rakétatámadás után.

Mezei Enikő úgy fogalmazott, a hozzájuk érkezett menekülteknek az első két hét érdekes volt: tetszett nekik a tágas családi ház, a kert, a nyugalom, aztán elkezdtek unatkozni. A faluban nincs kávézó vagy étterem, ezért a távmunka elvégeztével legfeljebb a játszótérre vagy a közeli sportpályára mehettek ki sétálni. Végül úgy döntöttek, a legközelebbi városba, Nagyszőlősre költöznek egy bérlakásba.

Tiszapéterfalva alpolgármesterének tájékoztatása szerint egy hónapja senki sem érkezett a térségbe, viszont az elmúlt időszakban már heten fordultak hozzájuk menedékért. Mint mondják, az önkormányzat sem lenne meglepve, ha hamarosan megindulna a következő menekülthullám a vidékre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×