eur:
392.43
usd:
367.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Abe Sindzó japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány okozta válság kezeléséről a tokiói kormányfői rezidenciánál 2020. április 6-án. A japán államfő beszélt a tervezett gazdaságélénkítő csomagról és bejelentette, hogy a fertőzöttek számának növekedése miatt a következő naptól veszélyhelyzetet hirdet.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Testőrei megmenthették volna Abe Sindzó életét

Két és fél másodpercen múlt az egykori japán miniszterelnök élete: ennyi idő telt el az első, célt tévesztett lövés és a második, halálos találat között.

Az Abe Sindzó meggyilkolásáról készült felvételek elemzését követően nyolc szakértő véleménye megegyezik abban, hogy a volt japán miniszterelnök testőrei hibát követtek el. Mulasztások sorozata vezetett halálához a japán és nemzetközi szakemberek szerint.

Másfél hete Nara városában egy kampányeseményen végzett merénylője a politikussal, házilag fabrikált fegyvert használva. Japánban nagyon ritkák a fegyveres merényletek, a politikusok pedig a hasonló eseményeken gyakorta vesznek részt elhanyagolható biztonsági intézkedések mellett.

A japán hatóságok, Kishida Fumio miniszterelnökkel együtt már elismerték a biztonsági hiányosságokat, a rendőrség pedig nyomoz az ügyben. A Reuters a merényletet elemző cikkéhez a szakértők mellett hat szemtanút is megszólaltatott, valamint különböző szögből készült videófelvételeket is elemzett.

Védtelenül hagyták testőrei

A 67 éves Abe háta védtelen maradt a kampányeseményen, ez volt a biztonságiak első hibája, ezen túl azonban azt is hagyták, hogy Tecuja Jamagami, a 41 éves merénylő méterekre közelítse meg őt.

"Látniuk kellett volna, hogy a támadó nagyon is tudatosan a miniszterelnök háta mögé megy, és közbe kellett volna avatkozniuk" – mondta Kenneth Bombace, a Global Threat Solutions vezetője, aki Joe Biden biztonságát biztosította, amikor az elnökjelölt volt. Tecujának hét méterre sikerült megközelítenie a volt kormányfőt, ebből a távolságból adta e első lövését, mely célt tévesztett, és további két métert tett meg, mielőtt ötméteres távolságból a halálos találatot leadta volna a Jomiuri című lap szerint.

A politikus testőrei nem koncentrikus köröket alkotva vették őt körbe, mondta az eset kapcsán John Soltys, a CIA és a haditengerészet SEAL-csapatának volt tisztje.

"Egyáltalán nem figyelték a tömeget"

- fogalmazott.

Nara prefektúra rendőrsége a Reuters szakértői véleményekkel kapcsolatos megkeresésére közölte, vizsgálata során megtesz mindent annak érdekében, hogy felfedje a biztonsági hiányosságokat, de további részleteket nem közölt.

A merénylőt közelítették meg, nem a politikust

Egy videofelvételen látható, hogy az első lövés után Abe megfordul és a bal válla fölött átnéz. Két testőr igyekezett közé és a lövöldöző közé állni, az egyik egy fekete táskát emelt a magasba. Két másik a merénylő felé tartott, aki közben a füstöt kihasználva közelítette meg a politikust.

Pillanatokkal később elkapták a támadót, de rossz reakció volt, hogy a biztonságiak egy része a lövész után ment, ahelyett, hogy Abe Sindzó védelmére kelt volna

– mondta Fukuda Micuru, a Nihon Egyetem válságkezelésre és terrorizmusra szakosodott professzora. Sasaki Jasuhiro , Szajtama prefektúra nyugalmazott rendőrtisztje szerint nem volt megfelelő a veszélyérzet – amikor mindenki megijedt, senki sem a politikust védte.

A helyi rendőri erőket felügyelő Nemzeti Rendőrségi Ügynökség szerint a merénylet annak eredménye, hogy a rendőrség nem tett eleget a feladatának, ezért felülvizsgálják a védelmi intézkedéseket.

Megmenthették volna életét

Ito Koicsi, a tokiói rendőrség különleges csoportjának volt őrmestere, jelenlegi biztonsági tanácsadó szerint négy testőr őrizte Abét a védőkorláton belül beszéde közben. A támadó a háttérben látható a felvételeken, ahogy tapsol, majd megközelíti őt. A szakértő szerint a testőrök hibáztak abban, hogy nem avatkoztak közbe, amikor a merénylő hátulról megközelített a politikust, és abban is, hogy az első lövés után nem kísérték el őt a helyszínről,

testükkel pajzsként védelmezve.

Ikeda Kacuhiko, a tokiói rendőrség korábbi főfelügyelője szerint a helyzet egészen másképp alakult volna, ha Abe biztonsági emberei elég közel vannak ahhoz, hogy egy-két másodperc alatt elérjék őt. Ito, a volt rendőrőrmester szerint a biztonságiak megállíthatták volna az első lövést, ha éberek és kommunikálnak egymással.

"Még ha ezt el is mulasztották, a második lövés előtt több mint két másodperces ablak volt, így azt mindenképpen megakadályozhatták volna. Ha Abét megfelelően védték volna, elkerülhető lett volna halála" - vélekedik.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×