eur:
394.14
usd:
365.25
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Utasok egy harkivi metróállomáson 2022. május 24-én, amikor a hatóságok több mint két hónap után újraindították a metróforgalmat az ukrán városban. Az állomásokat korábban óvóhelyként használták, később a harcokban otthonukat elvesztő emberek átmeneti szálláshelyént szolgáltak.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Kivonul Oroszországból a Nike is – az ukrajnai háború hírei szerdán

Nagyobb veszteséget szenvedtek az orosz csapatok negyed év alatt Ukrajnában, mint annak idején az afganisztáni háború egy évtizede alatt. Folyamatosan frissülő tudósításunk a háborúról. (Nyitóképünkön: utasok egy harkivi metróállomáson 2022. május 24-én, amikor a hatóságok több mint két hónap után újraindították a metróforgalmat az ukrán városban. Az állomásokat korábban óvóhelyként használták, később a harcokban otthonukat elvesztő emberek átmeneti szálláshelyént szolgáltak.)

2022.05.25. 16:20

Volodimir Zelenszkij: embargó nélkül Moszkva bármilyen fegyvert megvásárolhat

Az ukrán elnök bírálta a magyar olajembargós álláspontot, Szijjártó Péter rögtön reagált.

2022.05.25. 15:09

Bűncselekménnyé tenné a háborús szankciók megsértését az Európai Bizottság

A testület szerdán javaslatot mutatott be arra vonatkozóan is, hogy a szankciók alatt álló személyek vagyonát a jövőben hatékonyabban le lehessen foglalni.

2022.05.25. 14:51

Volodimir Zelenszkij: mindent el akarnak pusztítani a Donyeck-medencében

"Folytatjuk, amíg minden célt el nem érünk" - mondta Szergej Sojgu.

2022.05.25. 14:39

Orosz közlés: újra normálisan működik a mariupoli kikötő

Négy települést "szabadított" fel a luhanszki "népi milícia" az elmúlt nap folyamán - közölte Ivan Filiponyenko, a Moszkva-barát szakadár fegyveres alakulat szóvivője.

2022.05.25. 14:15

Feledy Botond: másik szankciós eszközt vethet be az EU az olajembargó helyett

Az Egyesült Államok büntetővámot és árplafont javasol az orosz olajra, de ezzel még nehezebb nemzetközi diplomáciai helyzetbe kerülhet az euroatlanti szövetség – hívta fel a figyelmet a külpolitikai elemző.

2022.05.25. 13:55

Litvánia ezúttal páncélozott járművekkel segít

Litvánia 15,5 millió euró értékben küld páncélozott járműveket az orosz haderőkkel küzdő Ukrajnának – közölte a litván nemzetvédelmi minisztérium. Húsz M113 típusú páncélozott szállító járművet, tíz katonai teherautót és további tíz aknamentesítő járművet küldenek Kijevnek.

Az ukrán-orosz konfliktus február végi kezdete óta Vilnius mintegy 100 millió euró értékű fegyverzetet adományozott Kijevnek: az eddig Ukrajna részére bocsátott fegyverek között légvédelmi rakéták, páncéltörő és légvédelmi fegyverek, valamint aknamentesítő eszközök is szerepelnek. (MTI)

2022.05.25. 13:47

Íme az elemzői értékelés a kihirdetett háborús veszélyhelyzetről

Rajnai Gergelyt, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársát elsőként arról kérdeztük, hogy leginkább miben különbözik az ötödik Orbán-kormány az előző kabinetektől.

2022.05.25. 13:47

Balti-tengeri országok találkozója – oroszok nélkül

Oroszország ukrajnai háborúja "hosszú távú negatív hatással" lesz a regionális biztonságra a Balti-tenger térségében – közölték a Balti-tenger partján fekvő országok külügyminiszterei, akik kilenc év után először találkoztak, immár Oroszország nélkül.

A regionális együttműködés egyik fórumának számító Balti-tengeri Tanács miniszteri találkozóit felfüggesztették, miután Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet, és támogatásáról biztosította a kelet-ukrajnai szakadárokat. A hosszú szünet után tíz ország – Németország, Norvégia, Svédország, Dánia, Finnország, Izland, Lengyelország, Észtország, Litvánia és Lettország – külügyminisztere találkozott kedden és szerdán a norvégiai Kristiansandban.

Közös nyilatkozatukban a résztvevők azt írták: "az orosz agresszió teljes mértékben összeegyeztethetetlen a balti-tengeri térség nemzetközi kapcsolatait irányító együttműködési modell-lel, hosszú távú negatív hatással van a térség biztonságára, és ellentétes a szabályokon alapuló nemzetközi renddel".

A külügyminiszterek a közleményben megjegyezték: "a háborúért minden felelősség Oroszországot, és bűntársát, Fehéroroszországot terheli". (MTI)

2022.05.25. 13:07

Rendkívüli nyilatkozattal üzent egy játékos a teniszvilágnak

Tudni akarom, kit véd az ATP: a játékosokat vagy Oroszországot? - tette fel a kérdést a nyilvánosságnak.

2022.05.25. 12:43

Úgy tűnik, taktikát váltottak az oroszok Kelet-Ukrajnában - térképek

Az oroszok tartalékokat képeznek és S-400-as rakétarendszereket is telepítenek egy elemzés szerint.

2022.05.25. 12:39

Az oligarcha-vagyon befagyasztásán is túlmenne az Európai Unió

Egy olyan terv került az Európai Unió döntéshozói elé, amellyel az orosz oligarchák EU-ban lévő vagyontárgyait és a pénzeszközeiket nem csak befagyaszthatnák, hanem lefoglalhatnák és eladhatnák. Azokat a vagyonelemeket lehetne lefoglalni, amelyekről bíróság kimondja, hogy szervezett bűnözés útján szerezte meg őket a tulajdonosuk.

Az oroszok körülbelül 300 milliárd dollárt tartanak összesen hét olyan országban, amely már szankciókat vezetett be ellenük, tehát ha valahogy sikerülne megoldani a lefoglalást jogszerűen, az fájdalmas ütés lehet a leggazdagabb oroszoknak. (Politico, hvg.hu)

2022.05.25. 11:56

Új hírek az Azov-ezred fogságban lévő parancsnokáról

Felesége számolt be a vele folytatott beszélgetésről.

2022.05.25. 11:34

Végleges: egy fontot sem kap Roman Abramovics a Chelsea-ért

Ukrajnában humanitárius célokra kell költeni a 4 és negyed milliárd angol fontot – döntött a brit kormány.

2022.05.25. 11:24

Marks & Spencer, Nike: out

Két nagy világcég, a Marks & Spencer és a Nike is elhagyja az orosz piacot az Ukrajna elleni orosz invázió miatt.

A Marks & Spencer közleménye emlékeztetett arra, hogy márciusban már leállította az áruk szállítását Oroszországba, azonban a franchise-zal kapcsolatos jogi előírások miatt nem tudott teljesen kilépni az orosz piacról. Emiatt körülbelül 50 Marks & Spencer üzlet maradt nyitva az Oroszországban, most viszont a ruházati kiskereskedelmi cég végleg elhagyja az országot.

A Marks & Spencer eladásai Oroszországban és Ukrajnában 102,5 millió fontot (128,5 millió dollárt) tettek ki az április 2-án lezárt pénzügyi évben.

A sportcikkeket gyártó Nike nem újította meg franchise-szerződését az Inventive Retail Grouppal (IRG), amely az amerikai cég legnagyobb üzlethálózatának tulajdonosa Oroszországban. Ezt a Vedomosztyi című lap közölte az IRG elnökének, Tyihon Szmikovnak a cég alkalmazottaihoz címzett levelére hivatkozva. A döntést azzal indokolta a vállalatvezető, hogy a Nike "belátható időn belül" nem tudja megszervezni az áruszállítást Oroszországba. (MTI)

2022.05.25. 09:58

Davosi tanulság: Kínához sem kellene túl közel kerülni

Az értékrend fontosabb, mint a profit – figyelmeztette a világ üzleti vezetőit a davosi fórumon a NATO főtitkára, aki óvott a szoros kínai és orosz gazdasági kapcsolatoktól. Az EU első embere pedig azt mondta: Moszkva fegyverként használja fel az élelmiszert.

2022.05.25. 09:40

Ursula von der Leyen: a jövő héten nem lesz megállapodás az orosz olajembargóról

Az Európai Bizottság elnöke szerint a tervezett embargó vélhetően napirendre sem kerül a hétfőre és keddre tervezett európai uniós csúcstalálkozón, viszont Budapesten tárgyal a részletekről Orbán Viktor miniszterelnökkel.

2022.05.25. 08:47

Leállították az orosz adósság visszafizetések befogadását az USA-ban

Lejárt az amerikai pénzügyminisztérium általános engedélye, amely a szankciók ellenére lehetővé tette Oroszország külföldi adósságainak visszafizetését; a minisztérium bejelentette, hogy nem kívánja meghosszabbítani a márciusban kiadott dokumentum érvényességi idejét.

A TASZSZ megjegyezte: Washington annak ellenére döntött így, hogy az orosz államkötvények amerikai tulajdonosai ennek az általános engedélynek köszönhetően az elmúlt hónapokban megkapták az aktuális kifizetéseket az orosz értékpapírok után.

A dokumentum megújításának elvetése pedig azt jelenti, hogy az Egyesült Államok inkább a nemteljesítés bejelentésére kényszeríti Oroszországot, mintsem hagyná, hogy az ország kiürítse kincstárát az amerikai befektetők javára. (MTI)

2022.05.25. 08:33

Cannes: védelmébe vette az orosz filmeseket a neves ukrán rendező

Szergej Loznyica ukrán rendező az orosz művészek bojkottja ellen emelt szót az Ukrajna elleni „pusztító” orosz invázió ellenére a 75. cannes-i fesztiválon.

2022.05.25. 08:19

Bő kilencezer menekült érkezett

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5312 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3975-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 272 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől kedden 289 ember, köztük 96 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.05.25. 07:45

Már most nagyobb lehet az oroszok vérvesztesége, mint az afgán háború tíz éve alatt, sőt

Jelenleg nem lát esélyt egy Vlagyimir Putyin–Volodimir Zelenszkij találkozóra Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője.

2022.05.25. 06:24

Bedugult a Duna-delta

A háború előttihez képest ötször annyi a hajó.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×