eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezve nyilatkozik 2021. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Nőtt a sziléziai bányaszerencsétlenségek halálos áldozatainak száma

Erről Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő tett bejelentést.

Hatra emelkedett a halálos áldozatok száma a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Zofiówka bányájában az elmúlt hét végén bekövetkezett földmozgás után – közölte sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő (nyitóképünkön).

A miniszterelnök a sziléziai Bytom városban működő bányamentőközpontba látogatott, és a helyszínen rendezett sajtóértekezleten a lengyel bányászat, a sziléziai régió, valamint egész Lengyelország "fekete hetének" nevezte az elmúlt napokat.

Morawiecki ezzel a JSW két sziléziai üzemében, a Jastrzebie városban működő Zofiówka bányájában, valamint a Pawlowice községben működő Pniówek bányájában múlt héten bekövetkezett balesetekre utalt.

Közölte:

már biztosan tudják, hogy nem maradt életben két vájár, aki a Zofiówka bányában a föld alatt rekedt a szombaton bekövetkezett földmozgás után.

Zofiówkában ezzel hatra emelkedett az elhunyt bányászok száma. Négy vájár után a mentők továbbra is kutatnak.

A másik, pawlowicei bányában a mentést pénteken fel kellett függeszteni, miután

a tárna mélyén rekedt hét bányászt kereső mentők közül is többen megsérültek újabb föld alatti robbanások miatt.

A szerdán bekövetkezett első metánrobbanásokban legalább öt ember meghalt, több sérültet a Siemianowice Slaskie városban működő, égési sérülések kezelésére szakosodott kórházba vittek.

Vasárnap este a kórház vezetése az egyik ott kezelt bányász haláláról számolt be, az intézményben jelenleg 20 pawlowicei sérültet ápolnak.

Morawiecki Bytomban ígéretet tett arra, hogy a lengyel állam gondoskodni fog a Zofiówkában és Pniówekben elhunyt bányászok családjairól. Bejelentette a két bányakatasztrófa alapos kivizsgálását is. Az eljárás megmutatja majd, hogy a történtek oka "a körülmények nagyon szerencsétlen egybeesése volt-e, vagy valamilyen mulasztás történt" - mondta a kormányfő, hozzátéve: az utóbbi esetben megfelelő következtetéseket kellene levonni.

Felidézte: a korábbi időkben, húsz évvel ezelőtt a bányakatasztrófák gyakoribbak voltak, mint manapság. A múlt heti balesetek azonban rendkívül tragikusak - fűzte hozzá. "Ez mutatja, hogy a Lengyelország energiaellátása számára szükséges bányászmunka (...) nagy kockázatokkal jár" - jelentette ki Morawiecki, és megköszönte a bányamentők áldozatos munkáját is.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×