eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
A földön fekszenek emberek egy orosz tüzérségi támadás idején a délkelet-ukrajnai Mariupol egyik kórházában 2022. március 5-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. A gyerek életét vesztette.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Moszkva: nem bombáztuk Mariupolt

A mariupoli 3. számú kórház elleni állítólagos "légicsapás" valójában "teljességgel megrendezett provokáció" volt Igor Konasenkov vezérőrnagy szerint.

Az orosz légierő nem hajtott végre csapásokat Mariupol térségében lévő földi célpontokra – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

"Semmilyen feladatot sem hajtott végre földi célpontok ellen az orosz légierő Mariupol közelében" - mondta.

Azt állította, hogy a mariupoli 3. számú kórház elleni szerdai állítólagos "légicsapás" valójában "teljességgel megrendezett provokáció" volt, amelynek célja szerinte az oroszellenes hangulat fenntartása volt Nyugaton.

Beszámolója szerint a mariupoli egészségügyi létesítmények, köztük a 3. számú kórház már február végén leálltak, a személyzetet és a betegeket "a nacionalisták" elzavarták.

Konasenkov a városból elköltözött szemtanúkra hivatkozva azt mondta, hogy a kórházat a kedvező taktikai elhelyezkedése miatt az Azov ukrán nacionalista zászlóalj erőddé alakította át. Azt mondta, hogy az épület külső és belső sérülései nem származhattak légibombától, mert az az összes falat ledöntötte volna.

A tábornok háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a városban körülzárt "nacionalistákat", akiknek "provokációi" szerinte az ostromgyűrű szorosabbra húzásával szaporodni fognak. Azzal vádolta az Azov zászlóaljat, hogy tagjai szerinte "nyolc éven át tudatosan és különös kegyetlenséggel pusztították a civileket" a Donyec-medencében.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtöki antalyai sajtótájékoztatón hamisnak nevezte azok az állításokat, amelyek szerint az orosz hadsereg szerdán egy szülészetnek otthont adó létesítményre mért csapást Mariupolban. Lavrov gyakorlatilag a Konasenkóéval egybehangzó változatát mondta el a történtekről, hozzátéve, hogy Oroszország már hétfőn tájékoztatta az ENSZ-t arról, hogy a kórház az Azov kezén van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán megosztott a Twitteren egy videót, amelyen a mellékelt szöveg szerint egy mariupoli romos kórház volt látható, amelynek udvarába több lövedék vagy bomba csapódott be.

"Orosz csapatok támadtak egy szülészetre. Emberek, gyermekek vannak a romok alatt" - írta Zelenszkij.

Későbbi ukrán tájékoztatás szerint az incidensben tizenheten - közöttük egy vajúdó nő - sebesültek meg.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×