eur:
395.93
usd:
369.13
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Washington a Burkina Fasónak szánt segélyek befagyasztásáról döntött

Puccsnak minősítették az afrikai ország elnökének januári elmozdítását.

Csaknem 160 millió dollárnyi, Burkina Fasónak szánt humanitárius segély befagyasztásáról döntött az Egyesült Államok, miután puccsnak minősítette az afrikai ország elnökének januári elmozdítását - közölte az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője helyi idő szerint pénteken a Reuters hírügynökséggel.

A tárca "figyelmesen tanulmányozta" az afrikai ország belpolitikai fejleményeit, a döntés pedig összhangban van az Egyesült Államok azon törvényével, amely a segélyek leállítását írja elő azon országokba, ahol a hadsereg vezetésével vagy közreműködésével demokratikusan megválasztott vezetőket távolítottak el tisztségükből - közölték.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma január 31-én a segélyek egy részének leállítását jelentette be, miután január 24-én a hadsereg - Paul-Henri Sandaogo Damiba alezredes vezetésével - eltávolította posztjáról a 2015 óta hivatalban lévő Roch Marc Christian Kaboré elnököt, felfüggesztette az alkotmányt, feloszlatta a kormányt és a parlamentet.

Ez az első alkalom azonban, hogy Washington a történteket nyíltan puccsnak minősítette.

Damiba - aki korábban aki az ország keleti, a dzsihadista támadásoknak leginkább kitett régiójáért felelős katonai körzet parancsnoka volt - a héten tette le az elnöki esküt.

Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×