eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Digital generated image of different variants of COVID-19 cells against gray background. Omicron Civid variant concept.
Nyitókép: Andriy Onufriyenko/Getty Images

Újabb kockázat: megvan, honnan indulhat a következő szupermutáns

A felnőttek öt százaléka sincs oltva Pápua Új-Guineában, a szakemberek attól tartanak, a vírus korlátlan terjedése újabb vírustörzsek kialakulásához vezethet.

Az egész világ, de különösen Ausztrália számára hatalmas veszélyt jelent a jelenlegi Pápua Új-Guinea-i helyzet: a nagyon alacsony átoltottsággal rendelkező sziget nagyon közel van Ausztráliához, már több alkalommal merült fel annak veszélye, hogy a mindössze négy kilométeres távolságra található országból behurcolt esetek adnak majd új lendületet a járvány ausztrál kitörésének.

Az omikron megjelenése a The Guardian cikke szerint ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem egyes országoknak van csak félnivalójuk, ha egy, a közelükben található államban szabadon tombol a vírus: sokkal szélesebb kör, tulajdonképpen az egész világ veszélybe kerülhet ezáltal.

Mindenki veszélyeztet minden variáns

"Nem hiszem, hogy számítana, melyik országban jelenik meg először egy változat, minden variáns léte veszély az egész világra nézve.

Az országoknak kötelességük lenne globálisan gondolkodni, hisz a világjárvány rávilágított arra, hogy mennyire össze vagyunk kötve...

Egy új variáns nemcsak azért fontos, mert potenciális kockázatot jelent a saját lakosságra nézve, hanem azért is, mert az emberek minden országban szenvednek, mindenki élete ugyanolyan fontos, mint egy ország saját lakosaiéi" – fogalmazott Stefanie Vaccher epidemiológus, aki jelenleg Pápua Új-Guineában figyeli a vírushelyzetet.

Pápua Új-Guinea egész 2021-ben súlyos járványügyi helyzetben van. 35 ezer eset mellett 573 a vírus hivatalos áldozatainak száma, de ez messze nem fedi a valóságot: a vírust stigma kíséri és nagyon alacsony a tesztelési arány. Egy márciusban, a nagy kitörés kezdete előtt elvégzett felmérés szerint egy kórház dolgozóinak 24 százaléka hordozott koronavírus elleni antitesteket vérében – ez megmutatja, mennyire széles körben terjedhetett már el a betegség észrevétlenül.

Bajban az ellátórendszer

Adrian Prouse, az ausztrál Vöröskereszt nemzetközi humanitárius programjainak vezetője szerint a delta tarol most az országban, amely ráadásul

egy eleve két vállra fektetett egészségügyi rendszert terhel le

még jobban.

"A nagyobb kórházak csökkentett körű szolgáltatást nyújtanak: hosszabb távon aggasztó, hogy a malária, a tuberkulózis és más betegségek mellett a rossz anyai és csecsemő-egészségügyi állapotok növekedését látjuk" – mondja Prouse.

"Az anyai halálozás megduplázódott az elmúlt évben. Ez részben a koronavírus miatt következett be, de annak is a következménye, hogy a kórházak bezártak, az orvosok és az ápolók a koronavírus miatt nem jutnak el mások ellátásáig, az emberek pedig túlságosan félnek a kórházba menni a rendelésekre" – teszi hozzá Vaccher.

Babona és félelem a probléma

Prouse szerint az országnak van elég oltóanyaga, a problémák a vakcinákhoz való hozzájutás terén jelentek meg, a hűtőházakkal, majd az egészségügyi üzenetekkel és különösen az oltóanyaggal kapcsolatos bizonytalansággal kapcsolatos gondok rontották tovább a helyzetet. Nem sokat segítettek az Astra-Zeneca oltásával kapcsolatos kezdeti üzenetek sem:

Ausztrália adagok tízezreit adományozta Pápua Új-Guineának, miközben saját hatvan év alatti lakosainak nem javasolta a vakcina felvételét.

"Pápua Új-Guineában komoly problémák vannak a vakcinával kapcsolatos bizonytalansággal, az emberek egyszerűen nem hajlandók beoltatni magukat számos okból: féknek az oltástól, a megbélyegzéstől, de még a varázslóktól is. Ez nem az a helyzet, amikor adsz egy szórólapot és az megold mindent. Meg kell nyerni a szíveket és az elméket, meg kell győzni az embereket arról, hogy a vakcinától nem kell félni, az valójában meg fogja menteni az életüket" – mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×