INFORÁDIÓ
2022. május 27. péntek
Hella

rmdsz

kelemen hunor

koalíciós tárgyalás

románia

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart az urnazárások után a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén a romániai parlamenti választások napján, 2020. december 6-án. Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. Az RMDSZ elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a választásokat.

Alkotmányozni is képes kormánykoalícióba szállna be az RMDSZ

Infostart / MTI

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megkezdi a tárgyalásokat a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) egy, a nemzeti kisebbségek frakciója által is támogatott nagykoalíció kialakítására – jelentette be Facebook-oldalán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A formális döntést az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozta meg online ülésén a megyei és területi elnökökkel folytatott egyeztetés után.

"Ennek csak akkor és csak azért van értelme, ha alkotmányos reformokat lehet végrehajtani. A parlamentáris köztársaság bevezetése egy ilyen fontos cél lehet" – mutatott rá Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotmányos reform "megteremtse az igazságszolgáltatás függetlenségének valós feltételeit".

Hétfőn a PSD országos tanácsa is jóváhagyta, hogy vezetői tárgyalásokat kezdjenek a PNL-vel, az RMDSZ-szel és a kisebbségek frakciójával egy nagykoalíciós kormány felállításáról.

A román parlamentben kétharmados többséggel rendelkező, alkotmánymódosításra is képes nagykoalíció létrehozása már csak a PNL-n múlik,

amelyben azonban médiaértesülések szerint sokan ellenzik, a jobboldali választók elárulásaként értelmezik a konzervatív irányultságú, európai néppárti tagsággal rendelkező történelmi párt összefogását a PSD-vel.

A PNL hétfő este dönt arról, hogy a PSD-vel vagy a – korábbi jobbközép koalícióból kilépett, és a Florin Citu PNL-elnök vezette kabinet bukását előidéző – Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alakít-e kormányt. A PNL tanácskozásának helyszínén tucatnyi hangoskodó tüntető "árulók" feliratú molinó kifeszítve, vécépapírtekercseket dobálva tiltakozott az ellen, hogy a PNL a szociáldemokratákkal alakítson kormányt.

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018