eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart az urnazárások után a kolozsvári Iskola Alapítvány székhelyén a romániai parlamenti választások napján, 2020. december 6-án. Kelemen Hunor szerint biztosítva lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. Az RMDSZ elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a választásokat.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Alkotmányozni is képes kormánykoalícióba szállna be az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megkezdi a tárgyalásokat a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Szociáldemokrata Párttal (PSD) egy, a nemzeti kisebbségek frakciója által is támogatott nagykoalíció kialakítására – jelentette be Facebook-oldalán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

A formális döntést az RMDSZ belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) hozta meg online ülésén a megyei és területi elnökökkel folytatott egyeztetés után.

"Ennek csak akkor és csak azért van értelme, ha alkotmányos reformokat lehet végrehajtani. A parlamentáris köztársaság bevezetése egy ilyen fontos cél lehet" – mutatott rá Kelemen Hunor. Hozzátette: az RMDSZ ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotmányos reform "megteremtse az igazságszolgáltatás függetlenségének valós feltételeit".

Hétfőn a PSD országos tanácsa is jóváhagyta, hogy vezetői tárgyalásokat kezdjenek a PNL-vel, az RMDSZ-szel és a kisebbségek frakciójával egy nagykoalíciós kormány felállításáról.

A román parlamentben kétharmados többséggel rendelkező, alkotmánymódosításra is képes nagykoalíció létrehozása már csak a PNL-n múlik,

amelyben azonban médiaértesülések szerint sokan ellenzik, a jobboldali választók elárulásaként értelmezik a konzervatív irányultságú, európai néppárti tagsággal rendelkező történelmi párt összefogását a PSD-vel.

A PNL hétfő este dönt arról, hogy a PSD-vel vagy a – korábbi jobbközép koalícióból kilépett, és a Florin Citu PNL-elnök vezette kabinet bukását előidéző – Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) alakít-e kormányt. A PNL tanácskozásának helyszínén tucatnyi hangoskodó tüntető "árulók" feliratú molinó kifeszítve, vécépapírtekercseket dobálva tiltakozott az ellen, hogy a PNL a szociáldemokratákkal alakítson kormányt.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×