INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

nicolae ciuca

rmdsz

románia

florin citu

Nicolae Ciuca román védelmi miniszter közös bejelentést tesz Klaus Iohannis román elnökkel Bukarestben 2021. október 21-én. A román államfő kormányalakítási megbízást adott a védelmi miniszternek, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) őt javasolta a kormányfői posztra a kormányalakítási tárgyalások második fordulójában.

Kisebbségi kormányba szállhat be az RMDSZ

Infostart / MTI

Közös, kétpárti kisebbségi kormány alakításáról kezdődtek tárgyalások Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között.

Nicolae Ciuca, a PNL kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltje és Florin Citu, a PNL elnöke a PNL székházában egyeztetett Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

A megbeszélést követen csak a két pártelnök nyilatkozott a sajtónak. Kelemen Hunor elmondta: elsősorban azt kellett megbeszélniük: tudják-e folytatni a közös kormányzást, és arra a következtetésre jutottak, hogy igen. Ezek után a két párt tárgyalóküldöttsége szombaton összeül kidolgozni a közös kormányprogramot. Ha ez sikerül, akkor nem kétséges, hogy a kormány összetételéről, a tárcák elosztásáról is meg tudnak majd egyezni - mutatott rá Kelemen Hunor.

Citu úgy vélekedett:

hétfőn véglegesítheti a miniszterek névsorát, így Nicolae Ciuca kedden terjesztheti be az általa javasolt kabinet névsorát és programját a parlamentnek,

tehát a legvalószínűbb az, hogy a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása után, csütörtökre hívhatják össze bizalmi szavazásra a két ház együttes ülését.

Újságírói kérdésre válaszolva Citu tagadta, hogy pártja már alkut kötött volna a - PNL és Klaus Iohannis államfő által rendszeresen bírált - Szociáldemokrata Párttal (PSD) a kisebbségi kormány parlamenti elfogadásához szükséges támogatásról. Jelezte: a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR) is tárgyalni fognak a parlamenti többség megszerzése érdekében. Citu szerint az USR-nek megvan a lehetősége, hogy szavazatával segítse a PNL-RMDSZ kormány beiktatását. A PNL és PSD közti állítólagos paktumra vonatkozó vádakat elhárítandó megjegyezte: azért alakult ki kormányválság Romániában, mert az USR megszavazta a PSD bizalmatlansági indítványát, és megbuktatta az általa vezetett kormányt.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön bízta meg kormányalakítással Nicolae Ciuca tartalékos tábornagyot, jelenlegi ügyvivő védelmi minisztert, akinek tíz napon belül kell bizalmat kérnie a parlamenttől az általa javasolt kormány számára.

Nyitókép: MTI/AP/Andreea Alexandru
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018