eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Twitter/SpaceX

Amatőr űrhajósokat küldtek Föld körüli pályára

Ilyen korábban nem volt.

Első alkalommal indult szerdán Föld körüli pályára kizárólag amatőr űrhajósokból álló személyzettel űrhajó - közölte a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat.

A SpaceX Dragon automatizált űrkapszuláját négy civil utasával egy Falcon 9-es hordozórakétával helyi idő szerint szerdán délután indították útnak a floridai Kennedy űrrepülőtérről.

Az Inspiration4 névre keresztelt misszió nagy előrelépést jelenthet az űrturizmus kiépítésében.

A háromnapos orbitális útra a 38 éves Jared Isaacman amerikai milliárdos üzletember bérelte ki a Dragon űrkapszulát.

A Time magazin értesülései szerint a négy űrturista útja 200 millió dollárba került.

Isaacman és három társa, Sian Proctor, Hayley Arceneaux és Chris Sembroski 580 kilométeres magasságban, vagyis a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési pályájánál magasabban, nagyjából 30 ezer kilométer óránkénti sebességgel száguldva másfél óránként kerülik meg a Földet. Bár a négy űrhajós öt hónap szigorú felkészülést tudhat maga mögött, az űrkapszula irányításával nem lesz gondjuk, ezt a feladatot ugyanis a földi irányítószemélyzet, illetve az automatizált rendszerek látják el. Mindemellett Isaacman és három társa nemcsak üdülni fog a Föld körüli pályán, hanem orvostudományi kísérleteket is elvégeznek majd, amelyek "kihatással lehetnek a földi egészségügyre, illetve a jövendőbeli űrrepülésekre is".

Az utazásról dokumentumfilm is készül a Netflix streamingszolgáltató megbízásából. Az ebből származó bevételekből az amerikai Tennessee állam egyik gyermekkórházát fogják támogatni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×