eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ahmad Maszúdhoz, a 2001-ben meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fiához hű milicisták kiképzésen vesznek részt a Kabultól északkeletre elterülő Pandzssir tartományban 2021. augusztus 30-án. Ez Afganisztán egyetlen tartománya, amelyet az iszlamista tálibok nem foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Dzsalaluddin Szekandar

Mégis nekimennek a tálibok a Pandzssír-völgynek

Legalábbis így értesült az al-Dzsazíra.

Az Afganisztán szinte teljes területét uraló tálibok úgy döntöttek, hogy katonai hadműveletet indítanak a Pandzssír-völgy elfoglalására – jelentette az al-Dzsazíra pánarab televízió a táliboktól származó forrásokra hivatkozva.

A híradás szerint a tálibok azután hozták meg ezt a döntést, hogy kudarcba fulladtak szerdán a pandzsír-völgyi ellenállókkal folytatott tárgyalások, amelyek Parvan tartomány székhelyén, Csirikarban zajlottak.

A tálibok "logikátlannak" tartják a pandzssíriak által támasztott feltételeket. A hírtelevízió úgy tudja, hogy

az ellenállók katonai vezetője, Ahmad Maszúd négy feltétel teljesülése esetén kötött volna békét a tálibokkal:

azt akarta, hogy az ellenállók megtarthassák a fegyvereiket és hadfelszereléseiket, és a tisztségek harminc százalékát megkapják a majdani afgán kormányban. Azt akarták továbbá elérni, hogy a kormányilletékesek kinevezése az ő jóváhagyásukkal történjen, és a tálibok ne igazoltassák és ne üldözzék azokat, akik Pandzsírba akarnak beutazni.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, kivéve Pandzsírt, de az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni rá a hatalmat. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. A tálibellenes ellenállók vezetője, Ahmad Maszúd, a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

A tálibok egy hete ostromgyűrűbe zárták a völgyet, és az elmúlt napokban több összetűzésről érkeztek hírek, a tálibok megpróbálták lerohanni az ellenállók előretolt helyőrségeit.

Fahim Dasti, a pandzssíri Nemzeti Ellenállási Erők (NRF) szóvivője közölte csütörtökön, hogy a pandzsíriak elkötelezettek a békés rendezés iránt, de felkészültek a háborúra a tálibokkal. Leszögezte, hogy a tálibok "bocsátkoztak háborúba", amely már több fronton zajlik. Az elmúlt két napban a Pandzssírral szomszédos Baglán tartományban lévő Andar-völgyben és a Pandzssírból Baglanba vezető Havak hágónál folytak harcok. Dasti szerint a tálibok mindkét helyen vereséget szenvedtek, mintegy 350-en közülük elestek és több mint 280-an megsebesültek, illetve 35 tálib került fogságba.

"Az ellenállók erői megmutatták, hogy képesek megvédeni állásaikat. De nemcsak Pandzssír védelméről van szó, később a háború más irányokban is terebélyesedni fog"

– figyelmeztetett Dasti, aki szerint a tálibok egyetlen előretolt helyőrséget sem tudtak elfoglalni.

Ezzel szemben a Bahtar afgán hírügynökség csütörtökön katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a tálibok súlyos csapásokat mértek az ellenállókra, tizenegy harcállásukat megsemmisítették, és mindkét félnek vannak áldozataik.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×