INFORÁDIÓ
2021. október 26. kedd
Dömötör

pandzssir

tálibok

afganisztán

Ahmad Maszúdhoz, a 2001-ben meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fiához hű milicisták kiképzésen vesznek részt a Kabultól északkeletre elterülő Pandzssir tartományban 2021. augusztus 30-án. Ez Afganisztán egyetlen tartománya, amelyet az iszlamista tálibok nem foglaltak el.

Mégis nekimennek a tálibok a Pandzssír-völgynek

Infostart / MTI

Legalábbis így értesült az al-Dzsazíra.

Az Afganisztán szinte teljes területét uraló tálibok úgy döntöttek, hogy katonai hadműveletet indítanak a Pandzssír-völgy elfoglalására – jelentette az al-Dzsazíra pánarab televízió a táliboktól származó forrásokra hivatkozva.

A híradás szerint a tálibok azután hozták meg ezt a döntést, hogy kudarcba fulladtak szerdán a pandzsír-völgyi ellenállókkal folytatott tárgyalások, amelyek Parvan tartomány székhelyén, Csirikarban zajlottak.

A tálibok "logikátlannak" tartják a pandzssíriak által támasztott feltételeket. A hírtelevízió úgy tudja, hogy

az ellenállók katonai vezetője, Ahmad Maszúd négy feltétel teljesülése esetén kötött volna békét a tálibokkal:

azt akarta, hogy az ellenállók megtarthassák a fegyvereiket és hadfelszereléseiket, és a tisztségek harminc százalékát megkapják a majdani afgán kormányban. Azt akarták továbbá elérni, hogy a kormányilletékesek kinevezése az ő jóváhagyásukkal történjen, és a tálibok ne igazoltassák és ne üldözzék azokat, akik Pandzsírba akarnak beutazni.

Az Afganisztánban augusztus közepén ismét hatalomra került tálibok az összes tartományt ellenőrzésük alá vonták, kivéve Pandzsírt, de az 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni rá a hatalmat. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. A tálibellenes ellenállók vezetője, Ahmad Maszúd, a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

A tálibok egy hete ostromgyűrűbe zárták a völgyet, és az elmúlt napokban több összetűzésről érkeztek hírek, a tálibok megpróbálták lerohanni az ellenállók előretolt helyőrségeit.

Fahim Dasti, a pandzssíri Nemzeti Ellenállási Erők (NRF) szóvivője közölte csütörtökön, hogy a pandzsíriak elkötelezettek a békés rendezés iránt, de felkészültek a háborúra a tálibokkal. Leszögezte, hogy a tálibok "bocsátkoztak háborúba", amely már több fronton zajlik. Az elmúlt két napban a Pandzssírral szomszédos Baglán tartományban lévő Andar-völgyben és a Pandzssírból Baglanba vezető Havak hágónál folytak harcok. Dasti szerint a tálibok mindkét helyen vereséget szenvedtek, mintegy 350-en közülük elestek és több mint 280-an megsebesültek, illetve 35 tálib került fogságba.

"Az ellenállók erői megmutatták, hogy képesek megvédeni állásaikat. De nemcsak Pandzssír védelméről van szó, később a háború más irányokban is terebélyesedni fog"

– figyelmeztetett Dasti, aki szerint a tálibok egyetlen előretolt helyőrséget sem tudtak elfoglalni.

Ezzel szemben a Bahtar afgán hírügynökség csütörtökön katonai forrásokra hivatkozva közölte, hogy a tálibok súlyos csapásokat mértek az ellenállókra, tizenegy harcállásukat megsemmisítették, és mindkét félnek vannak áldozataik.

Nyitókép: MTI/AP/Dzsalaluddin Szekandar
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018