eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Ahmad Maszúdhoz, a 2001-ben meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának fiához hű milicisták kiképzésen vesznek részt a Kabultól északkeletre elterülő Pandzssir tartományban 2021. augusztus 30-án. Ez Afganisztán egyetlen tartománya, amelyet az iszlamista tálibok nem foglaltak el.
Nyitókép: MTI/AP/Dzsalaluddin Szekandar

Alkut ajánl Afganisztán új ellenzéke - a "pandzssíri ellenállók"

Ahmad Maszúd a Nemzeti Ellenállási Front (NEF) vezetője a Foreign Policy című amerikai folyóiratban nyilatkozott.

A pandzssíri ellenállók vezetője azt követeli az Afganisztánt uraló táliboktól, hogy decentralizálják a hatalmat, és biztosítsanak egyenlő jogokat és szabadságjogokat minden afgánnak.

Ahmad Maszúd a Nemzeti Ellenállási Front (NEF) vezetője a Foreign Policy című amerikai folyóiratban hétfőn megjelent interjúban beszélt erről.

"Ha a tálibok készek olyan megállapodást kötni a hatalom megosztásáról, amelyben a hatalmat egyenlően osztják el és decentralizálják, akkor

mindenki számára elfogadható megállapodásra juthatunk.

Minden, ami ettől kevesebb, elfogadhatatlan számunkra, és addig folytatjuk ellenállásunkat, amíg nem sikerül igazságot, egyenlőséget és szabadságot kivívni" - szögezte le Maszúd.

A pandzssíri ellenállók vezetője nem zárta ki, hogy távozik a politikából, ha neki és támogatóinak sikerül megállapodniuk a tálibokkal az általa szabott feltételekről. Hangsúlyozta, hogy nem fél a konfrontációtól. Az újjáéledő konfliktust nem lehet polgárháborúnak nevezni, mert a tálibokat számos külső erő támogatja, amelyek beavatkoznak Afganisztán belügyeibe, a pandzssíriak viszont nem kapnak semmilyen támogatást külső erőktől vagy más országoktól - mondta Maszúd.

A Foreign Policy jelezte, hogy e-mailben kapott válaszokat Maszúdtól, de nem részletezte, hogy ez pontosan mikor történt. A média korábban már beszámolt a tálibok és az ellenállók Pandzssírban folytatott megbeszéléseiről, amelyek nem zárultak eredménnyel. A tálibok Maszúdot okolták kudarcukért. Helyszíni jelentése szerint hétfőn Pandzssír külterületén harcok folytak, egyik fél részéről sem volt jelentős siker.

Az Afganisztánban múlt vasárnap ismét hatalomra került tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket Pandzssírra. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×