eur:
396.25
usd:
369.55
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Egészségügyi dolgozó előkészíti a fecskendőt, mielőtt beolt egy katonát az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat Indiában gyártott és Covishield néven forgalmazott koronavírus elleni vakcinájával az ukrajnai Kramatorszkban lévő katonai támaszponton 2021. március 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Alkudozni kezdett az EU és az AstraZeneca, lehet, hogy nem hiába

A nem megfelelően teljesítő vakcinagyár új ajánlata és az uniós követelés már nincs túl messze egymástól.

Hajlandónak látszik az Európai Unió arra, hogy az AstraZenecával kötött vakcinaszerződés a megállapodásnál három hónappal később teljesüljön, feltéve, hogy a vállalat június végéig 120 millió adagot szállít - közölte kedden az Európai Bizottságot képviselő ügyvéd.

Kedd délelőtt megkezdődött egy belgiumi bíróságon - mint a Napi.hu a Reutersre hivatkozva írja - az EU AstraZeneca elleni pere, amelyet az unió azért kezdeményezett, mert a gyártó folyamatosan késve szállított, gyártási problémákra hivatkozva.

Az eredeti szerződés szerint június végéig 300 millió adagot kellett volna leszállítani, de eddig összesen 50 millió érkezett, amely felkeltette a gyanút arra, hogy egyes, jobban fizető tagállamok kaptak a papíron ki nem szállított vakcinából, a cég viszont azzal védekezik, egyszerűen elszámolták a gyártási kapacitást.

Az EU egyébként nem kért sok kártérítést, mindössze 1 eurót a perben a szerződésszegés miatt, és most további engedmény körvonalazódik, egyrészt szeptemberig késhetne a gyártó, másrészt 120 milliót kér "csak" júniusig.

A gyártó reményei pedig? 100 millió vakcina júniusig.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×