INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

rasszizmus

felszámolás

európai unió

ursula von der leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond Brüsszelben 2020. október 14-én. A Bizottság elnöke az új Európai Bauhaus nevű programról beszélt, melynek célja az épületek felújítása, ugyanakkor az energiaköltségek és a kibocsátás csökkentése.

Von der Leyen: a rasszizmus közöttünk van

Infostart / MTI

Összefogásra van szükség az emberi jogok előmozdítását, védelmét és megvalósítását veszélyeztető rasszizmus, faji megkülönböztetés és idegengyűlölet minden formájának felszámolásához – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az első európai rasszizmusellenes csúcstalálkozón elmondott beszédében.

Ursula von der Leyen a faji megkülönböztetés felszámolásának március 21-én esedékes nemzetközi napja alkalmából tartott rendezvényen kijelentette, összefogásra van szükség az európai uniós intézmények között, a tagállamokkal, a bűnüldöző hatóságokkal, valamint a civil társadalommal a munkahelyen, a nyílt utcán, valamint az online térben megjelenő rasszizmus megszüntetésére.

"A rasszizmus közöttünk van. Benne van a fekete bőrű futballisták elleni rágalomban, a roma származásúak megkülönböztetésében, a zsidók elleni összeesküvés-elméletekben és a migránsok és menekültek elleni erőszakban és bizalmatlanságban" - fogalmazott.

Noha az Európai Unió az alapszerződésében tett ígéretet arra, hogy küzd a diszkrimináció ellen, és harcol a valódi egyenlőségért Európában, a rasszizmus elleni küzdelemhez mindenki hozzájárulására szükség van. Brüsszelen túl, minden tagállamban, egész Európában - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Az évforduló alkalmából Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közleményt adott ki, amelyben kiemelte: noha a rasszizmus, az idegengyűlölet és faji megkülönböztetés különböző formában jelentkezik, erőszakot, zaklatásokat, valamint a befogadás hiányát eredményezi.

Szavai szerint

a koronavírus-járvány feltárta a rasszizmus és a diszkrimináció társadalmi jelenlétét, és tovább mélyítette a már meglévő szakadékokat, fokozva a kisebbségekre nehezedő nyomást.

Arra emlékeztetett, hogy a faji megkülönböztetés minden formájának fölszámolásáról szóló, 2002-ben Durbanben rendezett rasszizmusellenes ENSZ-konferencián elfogadott nemzetközi nyilatkozat továbbra is iránytű marad az igazságosabb és befogadóbb társadalom felé vezető közös úton.

"Fogjunk össze, és mutassunk példát egy rasszizmus nélküli világ érdekében" - fogalmazott.

Az Európai Unió ismételten megerősíti a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet minden formájának felszámolása iránti töretlen elkötelezettségét - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Nyitókép: MTI/Reuters/AP/Yves Herman
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018