eur:
394.94
usd:
363.46
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: pixabay

Oltás: az Európai Bizottság kiadta a "parancsot"

Nyárig "be kell oltani" a felnőtt lakosság bő kétharmadát.

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig pedig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be kell oltaniuk - közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden.

Margarítisz Szkínász sajtótájékoztató keretében az uniós bizottságnak a koronavírus-járvány legyőzése érdekében bemutatott, gyakorlati útmutatásokat tartalmazó javaslatait ismertette.

Az uniós biztos elmondta, az Európai Bizottság arra szólítja fel a tagállamokat, hogy továbbra is követeljék meg a fizikai távolság betartását, tartsák érvényben a személyes találkozásokat korlátozó intézkedéseket, küzdjenek a dezinformáció ellen, koordinálják az utazási szabályozásokat, fokozzák a tesztelést és az fertőzöttek nyomon követését a vírus minden változatának visszaszorítására.

"Mivel az elmúlt hetekben a fertőzéses esetek száma ismét emelkedő tendenciát mutatott, az elkövetkező hónapokban

még többet kell tenni az egészségügyi rendszerek támogatására és a lakosság körében jelentkező bizonytalanság kezelése érdekében

az oltás felgyorsításától, a partnerországok támogatásáig" - fogalmazott.

Szkínász elmondta, az uniós bizottság, a tagállamok és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még szorosabban fog együttműködni a gyógyszergyártó vállalatokkal annak érdekében, hogy a teljes mértékben biztosítsa az EU oltóanyagellátását. A bizottság megbeszélést kezd a tagállamokkal egy, a hónap végéig megkötni kívánt megállapodásról az oltási igazolvány, vagy másnéven vakcinaútlevél bevezetéséről. Az uniós bizottság el kívánja érni, hogy a tagállamok által kiállított oltási könyveket elfogadják az uniós egészségügyi rendszerek mindegyikében, és használhatók legyenek az EU-n kívül is.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa a sajtótájékoztatón közölte: a tagállamoknak frissíteniük kell vizsgálati és tesztelési stratégiáikat az új vírusmutációk azonosítása érdekében, továbbá ki kell terjeszteniük a gyors antigéntesztek alkalmazását.

A tagállamoknak hangsúlyt kell helyezniük az egységes piac és a szabad mozgás megőrzésére, ugyanakkor fokozniuk kell a járvány visszaszorítását célzó intézkedéseiket például újabb higiéniai és távolságtartó szabályok bevezetése révén a tömegközlekedési járműveken és az állomásokon. Korlátozniuk kell minden nem elengedhetetlen utazást a járványügyi helyzet jelentős javulásáig. Az utazásokat érintően arányos szabályokat kell bevezetniük, ideértve az utazók tesztelését, amennyiben jelentősen fertőzött területekről érkeznek.

Elmondta, az Európai Bizottság mechanizmust hoz létre az oltásokhoz való hozzáférés biztosítására a tagországok és a partnerországok részére. Az EU lehetővé kívánja tenni, hogy az oltási stratégiája révén biztosított 2,3 milliárd adag vakcina megosztható legyen a partnerországokkal, különös figyelemmel a Nyugat-Balkánra, a keleti és déli szomszédság, valamint Afrika országaira - tette hozzá Kiriakídisz.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×