INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

orbán viktor

mateusz morawiecki

lengyel

eu-költségvetés

Orbán Viktor Varsóból: jó esélyünk van győzni a vitában

Orbán Viktor Varsóból: jó esélyünk van győzni a vitában

Infostart

Közeledik az EU német soros elnökség és a magyar-lengyel szövetség álláspontja az EU-s költségvetés ügyében.

Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este Varsóban, miután lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt.

A kormányfő arról számolt be a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak adott interjújában, hogy jelenleg közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország, valamint az EU német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt.

Hangsúlyozta, hogy azokat a jogállamisági kérdéseket, amelyeknek nincsen semmi közük a pénzügyi kérdésekhez, külön kell választani a költségvetési ügyektől. Nem lenne ugyanis kívánatos egy olyan helyzet, amelyben pénzügyi szankciókat lehetne kiszabni például azért, mert valamelyik tagállam nem követi az európai irányvonalat gender- vagy migrációs ügyekben.

A miniszterelnök kiemelte:

Budapest és Varsó között egyetértés van minden főbb témában, a két ország érdekei egybeesnek,

fontosnak tartják az EU alapszerződéseiben foglaltak, a nemzeti érdekek, illetve a Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzügyi források megvédését.

Úgy vélekedett, hogy a két ország együtt elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez, "nem kell aggódni, egyetlen pennyt sem fognak veszíteni".

Orbán Viktor rámutatott emellett, hogy a konfliktushelyzet, a költségvetési vétó fenntartása nem jó Európának, ahogyan Magyarországnak és Lengyelországnak sem áll érdekében, ezért mielőbb megállapodásra lenne szükség, amely minden fél számára előnyös.

"A vita nem a pénzügyi forrásokról szól, ez csak másodlagos kérdés, amiért harcolunk, az a nemzeti szuverenitás védelme"

- szögezte le.

"A V4, Magyarország, Lengyelország az EU jövője" - tette hozzá a magyar kormányfő.

Lengyel állásfoglalás

Lengyelország és Magyarország az európai uniós tárgyalásokon ragaszkodik a költségvetési és a jogállamisági témák szétválasztásához - hangsúlyozta Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kedden, a magyar és a lengyel miniszterelnök varsói találkozója után.

"Azt akarjuk, hogy az Európai Unió költségvetésére vonatkozó kritériumok kizárólag magát a büdzsét érintsék (...), hogy a források esetleges felfüggesztéséhez kapcsolódó feltételek csakis a költségvetés teljesítésére vonatkozzanak" - jelentette ki Müller.

Meggyőződését fejezte ki, hogy

a lengyel-magyar álláspont egyre nagyobb támogatottságot élvez a többi uniós tagállam körében is.

A lengyel kormány ezt az álláspontot képviseli majd az uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtökön kezdődő találkozóján - közölte.

Újságírói kérdésre válaszolva a szóvivő úgy vélte: van esély arra, hogy a csúcson megegyezésre jutnak. "Az esélyeket illetően inkább optimisták vagyunk, de ehhez két fél megegyezésére van szükség" - jelentette ki.

Az EU júliusi csúcstalálkozóján elfogadott, a költségvetési csomagra vonatkozó zárókövetkeztetések kedvezőek, de a csomag kialakításának utolsó fázisában megjelentek olyan előírások, amelyeket tisztázni kell - fejtette ki Müller. "Nem szeretnénk olyan jogi rendszerben dolgozni, amely nem világos, és amely politikai feszültségeket okozna" - tette hozzá.

Szintén újságíróknak válaszolva Müller megerősítette, hogy

Varsó napok óta az EU tanácsának német soros elnökségével is egyeztet,

olyan konszenzust keresve, mely összhangot teremtene a lengyel-magyar, illetve a német elnökség által képviselt álláspont között.

Nyitókép: Facebook
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018