eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Podgorica, 2020. szeptember 1.Az ellenzék támogatói ünneplik a választási győzelmüket Podgoricában 2020. augusztus 31-én, egy nappal a parlamenti választások után. Az ellenzék győzelme azt jelenti, hogy az országban eddigi fennállása alatt kizárólagos vezető szerepet vivő Milo Dukanovic elveszítette parlamenti többségét. A választási részvétel az országban eddig soha nem látott nagyságú, 77%-os volt.
Nyitókép: MTI/EPA/Boris Pejovic

Országszerte tüntettek Montenegróban

A tiltakozások fő hajtóereje, hogy sokan az ország függetlenségét féltik, miután az augusztus végi választásokon meglepetésre egy szerb és oroszbarát párt vezette ellenzéki koalíció nyert.

Tízezrek tüntettek Podgoricában és más montenegrói városokban vasárnap este az ország függetlensége mellett az ellenzéki pártok választási győzelme nyomán. Az augusztus 30-án tartott országgyűlési választásokon ugyanis egy három ellenzéki párt alkotta koalíció nyert, összesen 41 helyet megszerezve a 81 fős törvényhozásban. Sokan attól tartanak, hogy az ellenzéki szövetség vezető erejét adó, és a legtöbb, 27 parlamenti széket megszerző Demokratikus Front (DF) bevallottan szerb- és oroszbarát. Az egyébként szakértői kormány felállítását tervező koalíció két másik pártja viszont nyugatbarát erő. A szövetség tagjai bevallottan meg szeretnék törni a maffiakapcsolatokkal és korrupcióval, illetve a kormánykritikusokkal szembeni merényletekkel vádolt Milo Djukanovic, évtizedek óta hivatalban lévő montenegrói elnök hatalmát.

A montenegrói függetlenség hívei attól tartanak, hogy a DF vezetésével az ország ismét Szerbia, illetve Oroszország befolyása alá kerülhet.

"Torkig vagyunk a csetnik szabadsággal" - hangoztatta a demonstráción felszólalók egyike. A csetnikek szerb nacionalista szabadcsapatok voltak, amelyek a második világháború alatt, illetve az 1990-es években Jugoszlávia felbomlásakor rémtetteket, olykor etnikai tisztogatást követtek el a civilekkel szemben az etnikailag homogén Nagy Szerbia létrehozása érdekében.

Egyelőre kérdéses, hogy a vasárnap esti tüntetéseket egyáltalán ki szervezte, a legtöbb felszólaló a tüntetéseken "hazafinak" állította be magát, aki "csak egyetlen pártot ismer el, a montenegrói államot". A Vijesti helyi független lap azonban az eddig kormányzó - Djukanovic vezette - balközép Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) számos aktivistáját vélte felfedezni a tiltakozók soraiban.

Djukanovic korábban azzal vádolta meg Szerbiát, hogy politikai és médianyomást gyakorolt a montenegrói választópolgárokra a parlamenti választás előtt. Állítását a szerb vezetés teljes mértékben elutasította.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×