eur:
393.76
usd:
368.21
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kamala Harris szenátor, a 2020-as amerikai elnökválasztás demokrata elnökjelölt-aspiránsa támogatóihoz beszél egy kampánygyűlésen Los Angelesben 2019. május 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Történelmet írt választottjával, megnevezte alelnökjelöltjét Joe Biden

Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz a demokraták várható elnökjelöltjének alelnökjelöltje. Az 55 éves szenátor, aki korábban ügyész volt Kaliforniában, az első színesbőrű női alelnökjelölt az Egyesült Államok történetében.

"Végtelen megtiszteltetéssel jelentem be, hogy Kamala Harrist, a dolgozó rétegek védelmének bátor harcosát és az állam egyik legnagyszerűbb szolgálóját választottam alelnökjelöltemnek" - fogalmazott a Joe Biden által aláírt közlemény.

Biden kitért arra is, hogy Harris, még kaliforniai ügyészként, együtt dolgozott Beau Bidennel, a várható demokrata elnökjelölt azóta elhunyt, idősebbik fiával.

"Figyeltem, ahogyan szembeszálltak a nagy bankokkal, segítették a dolgozókat és védelmezték a nőket és a gyermekeket a rossz bánásmódtól"

- írta Joe Biden.

Kamala Harris, aki 2017 óta szenátor a szövetségi kongresszusban, jamaicai és indiai bevándorlók gyermeke. Politikusként a Demokrata Párt balszárnyához sorolják.

A közlemény szerint Kamala Harris Joe Bidennel együtt szerdán tart bemutatkozó és programadó beszédet.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren reagált a bejelentésre. Rövid videót tett közzé, amelyben Harrist a többi között radikális baloldalinak nevezi, felidézve, hogy az elnökjelöltségért is harcba szálló politikusnő a kampányban a társadalombiztosítás államosítását és új adókat ígért.

"A lassú Joe és a hamis Kamala együtt tökéletes pár, Amerikának rossz"

- hirdette a Trump által közzétett videó.

A demokrata párti politikusok egész sora dicsérte, és történelminek minősítette a döntést. Barack Obama volt elnök szerint Biden "nagyon jól" döntött. Harris "ideális partner lesz ahhoz, hogy segítsen (Bidennek) megküzdeni az Amerikát jelenleg és a következő években érő, igazi kihívásokkal" - fogalmazott közleményében Barack Obama. Joe Biden az Obama-adminisztráció alelnöke volt. Jim Clyburn, dél-karolinai fekete politikus, a képviselőház rangidős demokrata párti tagja az MSNBC televíziónak azt nyilatkozta, hogy Kamala Harris kiválasztásával a demokraták mozgósítani tudják majd a választókat novemberben. "Most az a legfontosabb, hogy minél több embert elvigyünk a szavazóurnákhoz" - fogalmazott Clyburn, akinek nagy szerepe volt a tavaszi előválasztások során Biden elfogadottságának erősítésében az afroamerikai közösségek körében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×