eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Derek Chauvin bíróság előtt - ennyi pénzért szabadulhat

Megállapította a bíróság a George Floyd halálában közvetlenül érintett rendőr óvadékát.

Először jelent meg a minneapolisi bíróság előtt a George Floyd halálát erőszakos fellépésével előidéző volt rendőr, Derek Chauvin.

A 44 éves volt rendőr, akit gyilkosság vádjával állítanak bíróság elé, egy különlegesen szigorú fegyházból a tárgyalóteremben kivetített képernyőn válaszolt Jeannice Reding megyei bíró kérdéseire. A nagyon rövid ideig tartó meghallgatás során a bírónő megállapította

az óvadék végleges összegét,

  • vagy 1 millió 250 ezer dollár, s ennek kifizetése esetén Chauvin feltételek nélkül szabadlábon védekezhet
  • vagy a múlt héten már megállapított 1 millió dollár, ekkor viszont az exrendőrnek el kell fogadnia bizonyos feltételeket.

Chauvin és ügyvédje, Eric Nelson az 1 millió dolláros óvadékot és az ezzel járó feltételeket fogadta el. Ezek között szerepel, hogy

  1. a volt rendőr nem hagyhatja el Minnesota állam területét
  2. nem léphet kapcsolatba Floyd családjával
  3. le kell adnia a lőfegyverét.

Beszédében Matthew Frank ügyész kiemelte Chauvin bűncselekményének "nyilvánvalóan óriási társadalmi hatását". A következő bírósági meghallgatást június 29-re tűzték ki.

Május 25-én Minneapolisban Chauvin és három rendőrkollégája igazoltatta a 46 éves afroamerikai George Floydot. A férfit az úttestre szorították és megbilincselték, majd Chauvin a nyakára térdelt. Az áldozat levegőért könyörgött, a rendőr azonban csaknem 9 percig térdelt rajta. A halottkém jelentése szerint Floyd az ötödik percben meghalt.

A rendőri erőszak nyomán országos tüntetéssorozat kezdődött az Egyesült Államokban és szerte a világban is.

Először csak Chauvin ellen emeltek vádat, de később letartóztatták a három másik rendőrt is és bűnrészesség gyanújával vádat emeltek ellenük is.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×