eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Rendőrök a London déli részén fekvő Streatham városrészben elkövetett késes támadás helyszínén 2020. február 2-án. A támadó több embert megsebesített, a kiérkező rendőrök agyonlőtték.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Kirsty O'Connor

Videón a londoni késes támadó lelövése

Terrorellenes művelet közben lőtték le a rendőrök a támadót, az is kiderült, kiket sebesített meg.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, a támadás a Temzétől délre fekvő Streatham városrész főutcáján történt. Lucy D'Orsi, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese, a londoni rendőrség fegyveres védelmi osztagának vezetője vasárnap esti tájékoztatásában úgy fogalmazott:

a támadóval szemben fellépő fegyveres rendőrök egy "pro-aktív terrorellenes művelet" részeseiként voltak azonnal a helyszínen, és lelőtték a férfi gyanúsítottat, aki meghalt.

Lucy D'Orsi elmondta: a támadó egy férfit és egy nőt sebesített meg.

A férfit életveszélyes állapotban szállították kórházba, a nő sérülései nem életveszélyesek.

Egy harmadik sérült valószínűleg a rendőrségi fegyverhasználat után, üvegszilánktól sebesült meg könnyebben.

A rendőrségi vezető részletek nélkül hozzátette: a rendőrök "egy eszközt" találtak a lelőtt támadó testére erősítve. Nem hivatalos értesülések szerint a férfi az öngyilkos robbantásos merényletekben használt szerkezethez hasonló mellényt viselt.

A közösségi oldalakra több felvétel is felkerült a rendőrök intézkedéséről, ezt egy emeleti ablakból rögzítették, vélhetően mobiltelefonnal. Megrázó képsorok következnek.

A Scotland Yard főparancsnok-helyettesének esti tájékoztatása szerint a támadó testére erősített szerkezetről a szakértők gyorsan megállapították, hogy nem valódi pokolgépről volt szó. Lucy D'Orsi közölte, hogy

a Scotland Yard iszlamista kötődésű terrorcselekményként kezeli a támadást.

Nem árult el ugyanakkor részleteket a lelőtt támadó kilétéről, sem arról, hogy a terrorellenes műveletnek mi volt az előzménye. Nem erősítette meg azokat a nem hivatalos értesüléseket sem, amelyek szerint az elkövető az őt üldöző rendőrautók elől menekülhetett kocsijával, mielőtt elkövette a támadást. Lucy D'Orsi közölte ugyanakkor, hogy a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja, és a londoni rendőrség teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja a helyzetet.

Legutóbb november 29-én történt késeléses terrortámadás Londonban. Annak a merényletnek az elkövetője, Usman Khan a City pénzügyi központjában, a London híd közelében két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték. A brit kormány néhány nappal később közölte, hogy sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását. A bejelentés előzményeként kiderült, hogy Usman Khant terrorcselekmények előkészülete címén

2013-ban 16 évnyi börtönre ítélték, de már 2018 decemberében próbaidőre szabadlábra helyezték.

A tervezett szigorítások alapján a terrorcselekményekért és az egyéb, szélsőséges indíttatású bűncselekményekért megállapított börtönbüntetéseket az elítélteknek az utolsó napig le kell majd tölteniük, az enyhítés mérlegelésének lehetősége nélkül.

A brit hatóságok november elején mérsékelték a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét: az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, "súlyos" szintről a harmadik szintre, "jelentősre" módosították a terrortámadások veszélyére megállapított fokozatot. A nagy-britanniai terrorkészültségi fokozat 2014 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője a készültségi fokozat mérséklésének novemberi bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában részletek nélkül elmondta: a terrorelhárító szolgálat hozzávetőleg 800 vizsgálatot folytat, és 2017 óta 24 terrortámadási terv végrehajtását akadályozta meg.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×