eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Sea-Watch nevű német nem kormányzati szervezet által közreadott képen Carola Racketét, a szervezet Sea Watch 3 nevű holland bejegyzésű hajójának kapitányát (k) őrizetbe veszik Lampedusán 2019. június 29-én, miután a 43, Európába igyekvő illegális bevándorlót szállító hajó kikötési engedély nélkül, erőszakkal a kikötőbe hajtott. Az olasz hatóságok hajói megpróbálták feltartóztatni, de a Sea Watch 3 az egyiknek majdnem nekiment és a dokknak szorította.
Nyitókép: Selene Magnolia

Külügyminiszterek álltak ki a Sea-Watch 3 kapitánya mellett

A német és a luxemburgi külügyminiszter is állást foglalt az ügyben.

A német külügyminiszter arra figyelmeztette szombaton az olasz hatóságokat, hogy ne nyilvánítsák bűnözőknek azokat a jótékonysági szervezeteket, amelyek migránsokat mentenek a Földközi-tengeren.

A Sea-Watch 3 civilhajó őrizetbe vett német kapitánya ellen illegális bevándorlás elősegítése, olasz katonai hajóval szemben tanúsított ellenállás, valamint hajószerencsétlenség okozás szándéka címén indított eljárást az illetékes olasz ügyész. A kapitány akár tízéves börtönbüntetést is kaphat.

"A tengeri mentőket nem lenne szabad kriminalizálni" - írta Heiko Maas a Twitteren, hozzátéve, hogy az olasz igazságszolgáltatásnak kell mielőbb tisztázni a vádakat.

A Sea-Watch 3 szombat reggel a hatósági tilalom ellenére kikötött Lampedusa szigetén a fedélzetén több mint ötven migránssal. Az olasz ügyészség szerint a kapitány ellenállást tanúsított az olasz pénzügyőrség katonai hajóival szemben, sőt majdnem nekihajtott az egyik katonai hajónak, amelyet a parti dokknak szorított és így akár el is süllyeszthetett volna. A kapitányt a pénzügyőrség emberei vezették el, jelenleg a pénzügyőrség fogdájában tartózkodik Lampedusán, innen a tervek szerint hétfőn szállítják át Agrigento egyik börtönébe.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán azt írta az esettel kapcsolatban, hogy "a bűncselekményt" elkövető kapitányt őrizetbe vették, és a "kalózhajót" lefoglalták.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter arra kérte olasz hivatali kollégáját, hogy

járjon közben a német hajóskapitány szabadon engedése érdekében.

Asselborn a Facebookon is közzétett nyílt levélben fordult Enzo Moavero Milanesihez. A luxemburgi külügyminiszter szerint Carola Rackete kapitány a "kötelességét teljesítette", és csak emberéleteket próbált menteni, amikor az olasz hatósági tilalom ellenére kikötött Lampedusán migránsokkal a hajója fedélzetén.

"Az életmentés kötelesség, és ezt soha nem lehet bűncselekménynek minősíteni. Éppen az lenne bűncselekmény, ha valaki elmulasztaná ennek a kötelességnek a teljesítését" - írta Asselborn.

Hozzátette: Luxemburg továbbra is szolidaritást mutat Olaszország iránt, és kész átvenni tőle olyan menedékkérőket, akik mentőhajókkal érték el az olasz partokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×