INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

migráció

olaszország

luigi di maio

matteo salvini

Róma, 2018. június 6.Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (k) beszél a kormány programjáról tartandó alsóházi bizalmi szavazás előtt a római parlamentben 2018. június 6-én. Balról Luigi Di Maio munkaügyi, jobbról Matteo Salvini belügyminiszter. Az előző napon az olasz parlament felsőháza, a szenátus bizalmat szavazott a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga szövetségével létrejött, Giuseppe Conte vezette új kormánynak. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

Vitát váltott ki az olasz kormányban 50 menedékkérő

Úgy tűnik vita robbant ki a populista beállítottságú olasz kormányban a tengeren ragadt közel 50 migráns ügyében. A Földközi-tengeren átkelő embereket külföldi segélyszervezetek hajói mentették ki, de nem engedik be őket Olaszországba.

Vita robbant ki a földközi-tengeri migránsok miatt Matteo Salvini olasz belügyminiszter és koalíciós partnere, Luigi di Maio miniszterelnökhelyettes között 49, hajókon ragadt migráns miatt.

Az átkelők már több, mint két hete kénytelenek a segélyszervezetek hajóin élni. 32-en jelenleg a Sea-Watch 3 nevű német segélyhajón tartózkodnak, amely Olaszország és Málta között vesztegel és nem engedik neki, hogy kikössön. Egy másik német hajó, a Sea-Eye további 17 embert halászott ki a tengerből a líbiai partok közelében és szintén nem engedik olasz kikötőbe.

Matteo Salvini, a koalíciós kormányban helyet foglaló Liga párt vezére és belügyminiszter tavaly nyár óta 2-3000 tengeren kimentett migránstól és potenciális menedékkérőtől tagadta meg, hogy az ország területére lépjen.

Guiseppe Conte olasz miniszterelnök közben más uniós tagállamokkal alkudozva próbálja elérni, hogy azok is fogadjanak be a tengeren kimentett átkelőket, de Salvini jelezte: ő nem enged,

a „kikötők zárva maradnak azok előtt, akik nem tisztelik a szabályokat”.

Ezt annak ellenére is megerősítette, hogy Ferenc pápa a hétvégén felszólította az európai vezetőket: legyenek szolidárisak, engedjék be a hajókon ragadt 49 embert.

Sajtójelentések szerint Salvini most vitába keveredett szintén populista, de inkább baloldali beállítottságú koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-helyettesével, Luigi di Maioval. A politikus azt javasolta, hogy Málta fogadja be a legtöbb migránst, míg Olaszország beenged 10 nőt és gyermeket.

A máltaiak annyit megengedtek, hogy a rossz idő miatt a hajók a part közelében tartózkodjanak - friss ivóvizet és élelmet is küldtek a járművekre -, azt azonban nem engedték meg, hogy a migránsok partra szálljanak, azzal érvelve, hogy az ország mentőzónáján kívül találtak rájuk.

Salvini di Maio ötletére közölte: ő dönti el, hogy Olaszországban partra léphetnek-e. Koalíciós partnere azt mondta: ugyan támogatja a kemény bevándorlási politikát, de a nőket és gyerekeket be kéne engedni.

Az ügy vitát váltott ki az Öt Csillagon belül is. A mozgalom kirúgott két szenátort és két európai parlamenti képviselőt, amiért nem szavaztak Salvini menedékkérők jogait korlátozó javaslatairól. Az úgynevezett biztonsági törvényt több tucat olasz polgármester sem hajlandó végrehajtani.

Nyitókép: ETTORE FERRARI

Kapcsolódó hang

Vitát váltott ki az olasz kormányban 50 menedékkérő
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018