eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Róma, 2018. június 6.Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (k) beszél a kormány programjáról tartandó alsóházi bizalmi szavazás előtt a római parlamentben 2018. június 6-én. Balról Luigi Di Maio munkaügyi, jobbról Matteo Salvini belügyminiszter. Az előző napon az olasz parlament felsőháza, a szenátus bizalmat szavazott a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga szövetségével létrejött, Giuseppe Conte vezette új kormánynak. (MTI/EPA/Ettore Ferrari)
Nyitókép: ETTORE FERRARI

Vitát váltott ki az olasz kormányban 50 menedékkérő

Úgy tűnik vita robbant ki a populista beállítottságú olasz kormányban a tengeren ragadt közel 50 migráns ügyében. A Földközi-tengeren átkelő embereket külföldi segélyszervezetek hajói mentették ki, de nem engedik be őket Olaszországba.

Vita robbant ki a földközi-tengeri migránsok miatt Matteo Salvini olasz belügyminiszter és koalíciós partnere, Luigi di Maio miniszterelnökhelyettes között 49, hajókon ragadt migráns miatt.

Az átkelők már több, mint két hete kénytelenek a segélyszervezetek hajóin élni. 32-en jelenleg a Sea-Watch 3 nevű német segélyhajón tartózkodnak, amely Olaszország és Málta között vesztegel és nem engedik neki, hogy kikössön. Egy másik német hajó, a Sea-Eye további 17 embert halászott ki a tengerből a líbiai partok közelében és szintén nem engedik olasz kikötőbe.

Matteo Salvini, a koalíciós kormányban helyet foglaló Liga párt vezére és belügyminiszter tavaly nyár óta 2-3000 tengeren kimentett migránstól és potenciális menedékkérőtől tagadta meg, hogy az ország területére lépjen.

Guiseppe Conte olasz miniszterelnök közben más uniós tagállamokkal alkudozva próbálja elérni, hogy azok is fogadjanak be a tengeren kimentett átkelőket, de Salvini jelezte: ő nem enged,

a „kikötők zárva maradnak azok előtt, akik nem tisztelik a szabályokat”.

Ezt annak ellenére is megerősítette, hogy Ferenc pápa a hétvégén felszólította az európai vezetőket: legyenek szolidárisak, engedjék be a hajókon ragadt 49 embert.

Sajtójelentések szerint Salvini most vitába keveredett szintén populista, de inkább baloldali beállítottságú koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök-helyettesével, Luigi di Maioval. A politikus azt javasolta, hogy Málta fogadja be a legtöbb migránst, míg Olaszország beenged 10 nőt és gyermeket.

A máltaiak annyit megengedtek, hogy a rossz idő miatt a hajók a part közelében tartózkodjanak - friss ivóvizet és élelmet is küldtek a járművekre -, azt azonban nem engedték meg, hogy a migránsok partra szálljanak, azzal érvelve, hogy az ország mentőzónáján kívül találtak rájuk.

Salvini di Maio ötletére közölte: ő dönti el, hogy Olaszországban partra léphetnek-e. Koalíciós partnere azt mondta: ugyan támogatja a kemény bevándorlási politikát, de a nőket és gyerekeket be kéne engedni.

Az ügy vitát váltott ki az Öt Csillagon belül is. A mozgalom kirúgott két szenátort és két európai parlamenti képviselőt, amiért nem szavaztak Salvini menedékkérők jogait korlátozó javaslatairól. Az úgynevezett biztonsági törvényt több tucat olasz polgármester sem hajlandó végrehajtani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×