eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter kicseréli a dokumentumokat a két ország közötti beruházásvédelmi megállapodás és szándéknyilatkozat, valamint a régióközi együttműködés előmozdításáról szóló egyezmény aláírását követően Minszkben 2019. január 14-én.
Nyitókép: MTI/KKM/Burger Zsolt

Emeletes vonatok érkeznek Magyarországra

Magyarország politikai, gazdasági és mindenekelőtt biztonsági érdeke a Kelet és a Nyugat együttműködése - jelentette ki hétfőn minszki sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt fehérorosz kollégájával, Uladzimir Makejjel. Szijjártó Pétert Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő is fogadta.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy a közép-európaiaknak a történelem során világosan meg kellett tanulniuk, meg kellett érteniük a történelem leckéit. A magyarok számára világossá vált: a közép-európaiaknak az az érdekük, hogy a Kelet és a Nyugat között egy pragmatikus, a józan észen és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés jöjjön létre. "Mi, magyarok nem azért szorgalmazzuk a Kelet és a Nyugat együttműködését, mert bármely, nálunk nagyobb hatalomnak az lenne az érdeke, hogy ezt tegyük, hanem mert ez a mi érdekünk. Ez Magyarország politikai, gazdasági és mindenekelőtt biztonsági érdeke is" - jelentette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter szerint

a magyarok világosan megtanulták azt, hogy ha a Kelet és Nyugat között konfliktus van, akkor azon Közép-Európa országai általában veszítenek.

"Mi ezt az időszakot végre szeretnénk átadni a múltnak. Ezért minden egyes olyan országgal szoros együttműködésre törekszünk, amely a Kelet és a Nyugat közötti együttműködést a zászlajára tűzi" - mondta Szijjártó Péter, rámutatva arra, hogy mindkét ország a keleti-nyugati együttműködés fontos szorgalmazói közé tartozik.

Magyarország az Európai Unió, Fehéroroszország pedig az Eurázsiai Gazdasági Unió (EaEU) tagja, ami még inkább fontossá teszi az együttműködésüket, mert a világgazdaság és a világkereskedelem folyamatosan átalakuló viszonyainak közepette Európának egyértelműen az az érdeke, hogy a keleti szomszédságával pragmatikus együttműködést tudjon fenntartani. Budapest ezért az EU és az EaEU szorosabb gazdasági együttműködését szorgalmazza, aminek jó alapját jelenti a két ország közötti együttműködés.

Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető azt mondta, hogy az EU egy kicsit "bezárkózik", és Budapest egy sokkal nyitottabb brüsszeli politikát szeretne látni a jövőben. "Azt gondoljuk, hogy az EU akkor tud erős lenni, ha képes együttműködést, szoros barátságokat, szövetséget építeni az unió határain kívül is" - mondta Szijjártó Péter, és hozzátette, hogy Magyarország bővítéspárti országnak számít az EU-n belül, és ez általában igaz a közép-európai, a visegrádi országokra is

A miniszter szerint a Keleti Partnerség létrejöttének tízéves évfordulójának közeledtével Budapest szeretné világossá tenni: ezt a programot meg kell erősíteni, és be kell látni, hogy partnerséget szankciókkal nehéz építeni.

"Mi egy sokkal pragmatikusabb, sokkal inkább a kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködést szeretnénk építeni" - mondta Szijjártó Péter. Megemlítette, hogy Budapest mindig is a Fehéroroszországgal szembeni szankciók leépítésének pártján állt.

Beszámolt arról, hogy a minszki tárgyalásai alkalmával aláírt beruházásvédelmi megállapodás nyomán a két ország vállalatai közötti együttműködés új lendületet fog kapni. Ezt kiegészíti az, hogy a magyar kormány az Eximbanknál nyitott egy 64 millió dolláros hitelkeretet a vállalati együttműködés finanszírozására, és emellett az Eximbank a Fehérorosz Fejlesztési Bankkal közösen tízmillió dolláros fejlesztési hitelkeretet hozott létre.

Szijjártó három gazdasági együttműködési projektről számolt be a kollégájával közösen tartott minszki sajtótájékoztatóján.

  • A legnagyobb magyar gyógyszeripari vállalat, a Richter dinamikusan bővülő piaci részesedéssel rendelkezik Fehéroroszországban, és a vállalat további lépéseket fog tenni, hogy növelje a részesedését.
  • Mogiljevben hamarosan elkezdik építeni az első, magyar-fehérorosz együttműködéssel létesülő élelmiszeripari üzemet, ahol magyar technológia és kukorica felhasználásával folytatnak majd élelmiszer-feldolgozást.
  • Az idei év végétől - a magyar vasúttörténetben első ízben - kétemeletes motorvonatok fognak futni az ország legforgalmasabb, budapesti elővárosi vonalain, és ezeket a járműveket fehérorosz-magyar együttműködésben építik: a Stadler svájci vállalat részben Minszkben, részben pedig Szolnokon, majd Dunakeszin állít majd elő 19 ilyen motorvonatot.

Az említett gazdasági tevékenységnek is köszönhetően a tavalyi esztendő első tíz hónapjában a két ország kereskedelmi forgalma elérte a 200 millió dollárt, ami időarányosan 20 százalékos növekedést jelent, és magasabb mint a tavalyelőtti év egészében volt.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a két ország az emberek közötti kapcsolatokra is komoly hangsúlyt fektet. Megköszönte a minszki kormánynak a magyar állampolgároknak adott vízummentességet. A magyar kormány is döntést hozott arról, hogy a schengeni szabályok adta kereteken belül a legnagyobb kedvezményeket biztosítja a fehérorosz vízumigénylőknek, és emellett 50 ösztöndíjas helyett ajánlott fel fehérorosz diákoknak magyar egyetemeken minden évben. Budapest örömmel vette, hogy a Minszki Egyetemen magyar lektorátus jött létre. Ez mind-mind segíteni fogja egymás jobb megértését, egymás kultúráinak közeledését - tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×