eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Jelzőfáklyákkal a kezükben vonulnak a dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők a Diadalív előtt a párizsi Champs-Elysées sugárúton 2018. december 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Párizs: mégsem tárgyalnak a kormánnyal a tüntetők

Biztonsági okokra hivatkozva mondta le a miniszterelnöki hivatalba mára tervezett egyeztetést az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárga mellényesek magát mérsékeltnek mondó csoportja, amely megoldást sürgetett a zavargások megfékezésére.

Eközben Emmanuel Macron államfő hétfő este minisztereivel egyeztetett a héten bejelentendő intézkedésekről a szociális elégedetlenség enyhítésére. Az erőszakos zavargásokba torkollott szombati tiltakozónap után Emmanuel Macron kérésére Édouard Philippe miniszterelnök széles körű konzultációt indított a politikai pártok vezetőivel és az embereket a közösségi oldalakon utcára hívó sárgamellényes mozgalom elindítóival.

"A szabad sárgam ellényesek egyetlen tagja sem megy el a Matignonba (miniszterelnöki hivatalba) holnap"

- közölte Benjamin Cauchy, az egyik dél-franciaországi, magát mérsékeltnek mondó csoport szóvivője. A kollektíva vasárnap a Le Journal du Dimanche című hetilapban közzétett felhívásban kérte a kormányfőt, hogy fogadja a képviselőiket. A kollektíva azért nem vesz részt a megbeszélésen, mert

"erős gesztust kértünk, mielőtt odamegyünk: az üzemanyagadó befagyasztását. Ezt nem fogjuk megkapni. Nem kívánunk politikusok bábjai lenni, akik utána kioktatnak minket"

- hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette, hogy a felhívást aláíró valamennyi sárgamellényest megfenyegették radikális társaik azzal, hogy nem szavatolják a biztonságukat, és élőláncot fonnak a miniszterelnöki hivatal köré, hogy a mérsékeltek ne tudjanak bemenni.

Az elnöki hivatal eközben tudatta, hogy az államfő - aki szerdára tervezett szerbiai hivatalos látogatását egy későbbi időpontra halasztotta - Édouard Philippe miniszterelnökkel és a kormány több tagjával egyeztetett egy erős gesztust jelentő szociális intézkedéscsomagról, amelyet a héten kíván a kormány bejelenteni. A kormányfő közben valamennyi parlamenti párt vezetőjével tárgyalt és mintegy harminc vezető politikust fogadott, akiknek többsége a tüntetők követelésének megfelelően a januári adóemelések elhalasztását javasolta a kormánynak.

A kormányzati válaszok késlekedése miatt a tiltakozás tovább szélesedett:

a mentők és a középiskolások is csatlakoztak a megmozduláshoz, miközben tiltakozó sárgamellényesek blokád alá vonták a Total olajvállalat 75 üzemanyagraktárát.

A Párizsban az 1968-as diáklázadások óta nem tapasztalt erőszakos zavargások ellenére a franciák 72 százaléka továbbra is megértő az útblokádokat emelő tiltakozókkal, és támogatja a szociális mozgalmat - derül ki a Harris közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×