INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

franciaország

üzemanyagadó

sárga mellényesek

emmanuel macron

Jelzőfáklyákkal a kezükben vonulnak a dráguló üzemanyagárak ellen tiltakozó sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők a Diadalív előtt a párizsi Champs-Elysées sugárúton 2018. december 1-jén.

Párizs: mégsem tárgyalnak a kormánnyal a tüntetők

Infostart / MTI

Biztonsági okokra hivatkozva mondta le a miniszterelnöki hivatalba mára tervezett egyeztetést az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárga mellényesek magát mérsékeltnek mondó csoportja, amely megoldást sürgetett a zavargások megfékezésére.

Eközben Emmanuel Macron államfő hétfő este minisztereivel egyeztetett a héten bejelentendő intézkedésekről a szociális elégedetlenség enyhítésére. Az erőszakos zavargásokba torkollott szombati tiltakozónap után Emmanuel Macron kérésére Édouard Philippe miniszterelnök széles körű konzultációt indított a politikai pártok vezetőivel és az embereket a közösségi oldalakon utcára hívó sárgamellényes mozgalom elindítóival.

"A szabad sárgam ellényesek egyetlen tagja sem megy el a Matignonba (miniszterelnöki hivatalba) holnap"

- közölte Benjamin Cauchy, az egyik dél-franciaországi, magát mérsékeltnek mondó csoport szóvivője. A kollektíva vasárnap a Le Journal du Dimanche című hetilapban közzétett felhívásban kérte a kormányfőt, hogy fogadja a képviselőiket. A kollektíva azért nem vesz részt a megbeszélésen, mert

"erős gesztust kértünk, mielőtt odamegyünk: az üzemanyagadó befagyasztását. Ezt nem fogjuk megkapni. Nem kívánunk politikusok bábjai lenni, akik utána kioktatnak minket"

- hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette, hogy a felhívást aláíró valamennyi sárgamellényest megfenyegették radikális társaik azzal, hogy nem szavatolják a biztonságukat, és élőláncot fonnak a miniszterelnöki hivatal köré, hogy a mérsékeltek ne tudjanak bemenni.

Az elnöki hivatal eközben tudatta, hogy az államfő - aki szerdára tervezett szerbiai hivatalos látogatását egy későbbi időpontra halasztotta - Édouard Philippe miniszterelnökkel és a kormány több tagjával egyeztetett egy erős gesztust jelentő szociális intézkedéscsomagról, amelyet a héten kíván a kormány bejelenteni. A kormányfő közben valamennyi parlamenti párt vezetőjével tárgyalt és mintegy harminc vezető politikust fogadott, akiknek többsége a tüntetők követelésének megfelelően a januári adóemelések elhalasztását javasolta a kormánynak.

A kormányzati válaszok késlekedése miatt a tiltakozás tovább szélesedett:

a mentők és a középiskolások is csatlakoztak a megmozduláshoz, miközben tiltakozó sárgamellényesek blokád alá vonták a Total olajvállalat 75 üzemanyagraktárát.

A Párizsban az 1968-as diáklázadások óta nem tapasztalt erőszakos zavargások ellenére a franciák 72 százaléka továbbra is megértő az útblokádokat emelő tiltakozókkal, és támogatja a szociális mozgalmat - derül ki a Harris közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018